Coronamelder

Nog voordat je je ziek voelt, kun je het corona-virus doorgeven aan een ander. Daarom is het belangrijk om te weten of u in contact bent geweest met iemand die positief getest is. Hoe sneller  bekend is of iemand corona heeft, hoe beter besmettingen voorkomen kunnen worden. De CoronaMelder helpt hierbij. De app is een aanvulling op andere maatregelen, zoals het bron- en contactonderzoek door de GGD, 1,5 meter afstand houden, regelmatig handen wassen en het dragen van een mondkapje.

Hoe werkt de CoronaMelder?

De CoronaMelder app waarschuwt als u in de afgelopen dagen minimaal 15 minuten in de buurt was van iemand die positief getest is op het coronavirus. Deze persoon moet ook de app gebruiken. Als u een waarschuwing krijgt, ontvangt u ook advies over wat het beste is om te doen. Zo voorkomt u dat u onbewust het virus op anderen overdraagt. Dit is belangrijk. Zeker als we weer meer contact hebben met anderen.

Wanneer krijg ik een melding?

U krijgt een waarschuwing als u in de afgelopen dagen langer dan 15 minuten dicht in de buurt bent geweest van iemand die het coronavirus heeft. U krijgt een waarschuwing nadat:

  1. Iemand via CoronaMelder (samen met de GGD) aangeeft het coronavirus te hebben,
  2. én u in de afgelopen dagen in de buurt bent geweest van die persoon,
  3. én jullie toen minstens 15 minuten dicht* bij elkaar waren.

*Dicht bij elkaar betekent u was bijvoorbeeld: bij een borrel of etentje, in een winkel, in een rij aan het wachten, aan het reizen, aan het sporten, aan het werk of op school. Maar fietste iemand voorbij? Dan krijgt u geen melding: jullie waren maar kort bij elkaar in de buurt.

Als u via de app een waarschuwing krijgt, blijft u thuis. En als u klachten krijgt maakt u een testafspraak bij de GGD.

Hoe wordt mijn privacy gegarandeerd?

De app weet niet wie u bent en ook niet waar u bent, want de app gebruikt geen locatiegegevens maar Bluetooth. De app wisselt willekeurige codes uit met andere telefoons. In deze codes staan geen persoonsgegevens of locatiegegevens van deelnemers. Het downloaden van de app is vrijwillig.

Hoe alles precies geregeld is leest u in deze folder (pdf, 3,8 MB) of op de website van de Rijksoverheid waar u ook de app kunt downloaden op uw telefoon. Heeft u vragen over de CoronaMelder? Bel 0800-1280 (gratis). Of stuur een e-mail naar:
helpdesk@coronamelder.nl.

Zo beschermen we elkaar

Bekijk in 2 minuten wat CoronaMelder is, wat CoronaMelder doet en waarom de app belangrijk is.