Nieuw Coronavirus (Covid-19)

Aanmelden voor een test 

Dat kan via het gratis landelijk telefoonnummer, bereikbaar 7 dagen per week van 08.00 uur tot 20.00 uur. Met (milde) klachten kunt u ook online een testafspraak maken via rijksoverheid.nl/coronatest.

0800 - 1202 

Landelijke corona informatielijn 

 0800 - 1351  of   +31 20 205 1351 (vanuit het buitenland)

Waar kan ik me laten testen in Zuid-Limburg?

Nadat u een afspraak heeft gemaakt, kunt u zich laten testen in de teststraat in Urmond, Maastricht of Landgraaf. Kijk hier voor de adresgegevens.

Corona informatielijn GGD Zuid Limburg

Kijk hier voor informatie over het testbeleid van de GGD Zuid Limburg. Kijk hier voor informatie voor studenten of scholen en kinderopvang.

088 - 880 50 05 

Bereikbaarheid

 • Bereikbaar 7 dagen per week van 08.00 uur tot 20.00 uur.

Voorrangsmaatregel voor zorg en onderwijs

Zorgmedewerkers en leraren krijgen prioriteit bij de coronatesten. Het gaat om een tijdelijke maatregel omdat er te weinig testcapaciteit is. Bekijk de website van Rijksoverheid.nl voor de criteria en controleer of u in aanmerking komt voor testen met prioriteit. 

Landelijk Coronatest Prioriteitsnummer

Komt u in aanmerking voor prioritair testen? Maak een afspraak via het landelijke Coronatest Prioriteitsnummer:

0800 - 8101

Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen!

  CoronaMelder

  CoronaMelder app: informeert je als je mogelijk bent besmet. Zo kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Elke download helpt om de verspreiding van corona te stoppen. Lees hier hoe de app werkt. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig.

  Brieven (richtlijnen) voor mensen met Covid-19 en hun omgeving

  Brieven (richtlijnen) voor mensen met Covid-19 en hun omgeving

  Patiënt en contacten informatiebrieven

  1. patiënt 
  2. huisgenoot
  3. nauw contact 
  4. overig contact

  Kijk voor overige leefregels en informatiebrieven op deze pagina van de Rijksoverheid. 

   Veel gestelde vragen en antwoorden

   Ik heb misschien het nieuwe coronavirus. Wat nu?
   Op vakantie in binnen en buitenland
   Coronavrije verklaring voor reizen naar het buitenland

   Wilt u naar het buitenland reizen? Dan kan het zijn dat het land van bestemming een verklaring vraagt met een negatief COVID-19 testresultaat. Bij Ease TravelClinic kunt u, tegen betaling, terecht voor een test en coronavrije verklaring. Zij testen uitsluitend personen die niét onder het Nederlands testbeleid vallen en zónder gezondheidsklachten of symptomen van COVID-19. Heeft of krijgt u klachten zoals koorts, hoesten, keelpijn en neusverkoudheid? Dan moet u door de GGD getest worden. Bel voor een afspraak naar het Ease afsprakencentrum T 088-0049149.

   Hoe onderhoud ik contact met de basisschool en/of kinderdagverblijf als ouder?

   Oudergesprekken vinden bij voorkeur digitaal plaats, bijvoorbeeld via een ouderportaal zoals Isy. De achterliggende gedachte is om fysiek contact tussen onderwijspersoneel en ouder(s) of verzorger(s) te vermijden.

   Wat zijn de thuisblijfregels voor kinderen?

   Kinderen met de volgende klachten blijven thuis:

   • Neusverkoudheid
   • Hoesten
   • Moeilijk ademen/benauwdheid
   • Koorts boven de 38 graden Celsius

   Kinderen mogen pas weer naar de opvang/school als zij 24 uur geen klachten meer hebben. Als een huisgenoot ( vader, moeder, broertje, zusje of ander inwonend persoon) van het kind koorts boven 38 graden Celsius en/of benauwdheidklachten heeft, blijft het kind thuis. Als iemand in het huishouden van de kinderen positief COVID-19 is getest, moeten kinderen wachten dat die persoon 24 uur klachtenvrij is en dan 14 dagen extra thuisblijven.

   Kinderen met chronische klachten

   Kinderen waarvan bekend is dat ze chronische luchtwegklachten hebben, bijvoorbeeld als gevolg van astma of hooikoorts, kunnen wel naar school of kinderopvang. Bij twijfel kunnen ouders of verzorgers contact opnemen met de GGD. Een medewerker infectieziektebestrijding van de GGD overlegt met de ouders of het kind in aanmerking komt voor een test.

   Wat als mijn gastouder opvang biedt en verkouden is?

   Bij verkoudheidsklachten én koorts en/of benauwdheid blijft iemand thuis. Ook als die persoon werkt in cruciale beroepen en vitale processen. Indien een gastouder deze symptomen heeft dient de gastouder de werkzaamheden te staken en het gastouderbureau op de hoogte stellen i.v.m. mogelijke vervanging. Ga als ouder hierover in gesprek met de gastouder, indien nodig kunt u ook contact opnemen met het gastouderbureau.

   Wat moet ik doen als iemand bij mij in huis (ouders, broer/zus of ander inwonend persoon) luchtweg-of verkoudheidsklachten en koorts heeft of COVID-19 positief is?

   Op de website van het RIVM staan leefregels om u te helpen met de situatie.  Daarnaast zijn er maatregelen die COVID-19 positieve huisgenoten en andere huisgenoten dienen te treffen deze ontvangen hierover informatie via de GGD.

   Hooikoorts of Corona?

   Hoe weet je of je hooikoorts of het coronavirus) hebt? Kijk naar de overeenkomsten en de verschillen in dit filmpje (RIVM). U kunt ook de pollenkalender raadplegen om te zien of er op dit moment veel pollen zijn. Bij twijfel, of voelen de klachten anders aan dan je gewend bent? Blijf thuis en laat je testen. 

   Advies maatregelen voor werknemers en werkgevers (geen zorginstellingen)

   Voor iedereen gelden de maatregelen vanuit de overheid: blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden

   Werk (bij voorkeur) vanuit huis

   Als  thuiswerken niet mogelijk is:

   • Zorg voor “social distancing” en neem de anderhalve meter afstand tussen mensen/collegae in acht;
   • Zorg voor werkplekken waarbij de afstand tussen collegae minimaal anderhalve meter is (gescheiden werkplekken);
   • Was regelmatig de handen met water en zeep, zeker na toiletbezoek;
   • Zorg voor hoesthygiëne en hoest in de elleboogplooi;
   • Gebruik wegwerptissues en zorg dat deze beschikbaar zijn;
   • Zorg dat de toiletten bij voorkeur minimaal 2 x d.d. gereinigd worden;
   • Reinig of desinfecteer bij voorkeur 2 x d.d. klinken en de spoelknoppen van toiletten;
   • De werkruimte dient dagelijks schoon gemaakt te worden;
   • Attendeer ( middels flyer, mail) collegae op het bovenstaande en spreek collegae zo nodig aan
   Verhoogd risico ouderen

   Wanneer mensen ouder worden, neemt het afweersysteem af. Ook bij ouderen die zich nog fit voelen. Ouderen zijn daardoor kwestbaarder voor bepaalde ziekten. Vermijd daarom grote gezelschappen en openbaar vervoer. Houd altijd de standaard hygiënemaatregelen in acht en blijf uit de buurt van mensen die ziek zijn. Deze maatregelen gelden voor alle virussen, ook die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. In het algemeen wordt mensen ook dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken. 

   Bent u ouder dan 70 jaar? Blijf thuis, ontvang zo min mogelijk bezoek, houd 1,5 meter afstand en onderhoud contact met anderen via de telefoon of op andere manieren. Heeft u verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest) en/of koorts en maakt u zich zorgen over uw gezondheid? Neem telefonisch contact op met uw huisarts. De GGD kan geen antwoord geven op vragen die met uw persoonlijke gezondheid te maken hebben.

   Verhoogd risico kwetsbare groepen (astma, COPD, diabetes etc.)

   Vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken. 

   Houd de standaard hygiënemaatregelen in acht en blijf uit de buurt van mensen die ziek zijn. Deze maatregelen gelden overigens voor alle virussen, ook die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. 

   Verder geldt: Blijf thuis, ontvang zo min mogelijk bezoek, houd 1,5 meter afstand en onderhoud contact met anderen via de telefoon of op andere manieren. Heeft u verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest) en/of koorts en maakt u zich zorgen over uw gezondheid? Neem telefonisch contact op met uw huisarts. De GGD kan geen antwoord geven op vragen die met uw persoonlijke gezondheid te maken hebben.

   Zwangerschap en het coronavirus

   We zien dat infectie met het virus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. Kijk hier voor meer informatie over zwangerschap en het coronavirus.

   Welke informatie vindt u waar en wie kunt u daarvoor bellen

   Het is heel begrijpelijk dat u een vraag heeft of ongerust bent over het coronavirus. Onze GGD staat voor u klaar voor vragen over infectieziekten, besmetting(gevaar) en gezondheid in de regio Zuid-Limburg. Hiervoor kunt u telefonisch terecht bij onze informatielijn.

   Gaat uw vraag over gezondheid, ernstige klachten, reizen of ondernemen? Of heeft u behoefte aan een luisterend oor? Dan geeft de poster van de Rijksoverheid een duidelijk overzicht bij welke instantie u terecht kunt. 

   Protocollen en richtlijnen 

   Bent u op zoek naar protocollen en richtlijnen voor een specifieke beroepsgroep of organisatie dan kunt u hiervoor terecht op de website van het RIVM, de Rijksoverheid of bij uw eigen (overkoepelende) branchevereniging. Wij verzoeken u vriendelijk om deze informatie eerst te raadplegen. Heeft u een vraag over een specifieke situatie met betrekking tot infectieziekten en uw organisatie, dan kunt u deze telefonisch stellen bij onze informatielijn.

   Vragen van de pers over corona

   Vragen van de pers over corona

   • Voor persvragen rondom publieke gezondheid belt u de GGD Zuid Limburg via 088 - 880 51 11.
   • Voor alle overige persvragen neemt u contact op met de Veiligheidsregio Zuid-Limburg via 088 - 16 88 565.

   Veiligheidsregio Zuid-Limburg

   Heeft u vragen over het coronavirus met betrekking tot Zuid-Limburg, bijvoorbeeld over evenementen? Kijk op de website van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg of bel: 

   0251 - 260 960

   Corona nieuws updates

   CoronaMelder

   CoronaMelder op telefoon
   10 oktober 2020

   Voorkom dat je onbewust een ander besmet, download de app.

   Derde corona-testlocatie in Zuid-Limburg

   GGD Corona teststraat
   15 september 2020

   Urmond, Landgraaf en Maastricht.

   Corona & ventilatie in scholen

   Kinderen in klaslokaal
   03 september 2020

   Luchtverversing is belangrijk voor gezonde lucht in scholen.