Tuberculosebestrijding

De GGD houdt zich bezig met het voorkómen, bestrijden, opsporen en behandelen van tuberculose (tbc). Een asielzoeker uit een land waar tuberculose veel voorkomt, meer dan 50/100.000, wordt direct na binnenkomst onderzocht op tuberculose door middel van een longfoto. Asielzoekers uit hoogrisico landen worden in de 2 jaar daarna gevolgd door een halfjaarlijks vervolgonderzoek.

Het is belangrijk dat asielzoekers deelnemen aan het onderzoek: als er sprake is van tuberculose volgt verder onderzoek en kan de behandeling worden gestart.

De unit tuberculosebestrijding bestaat uit een arts tuberculosebestrijding, sociaal verpleegkundigen en medisch-technisch medewerkers (MTM-ers).

Meldplicht

Tuberculose is ‘meldingsplichtig’. Dit betekent dat artsen en laboratoria aan de GGD moeten melden als is vastgesteld dat een patiënt tuberculose heeft of als er een vermoeden is van tuberculose. Na de melding moet de GGD volgens de wet, binnen 1 week het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM/CIb) inlichten.

Infectieziekten melden Contact

Wat doet de GGD?

Wat doet de GGD?

Niet alleen de patiënt, maar ook zijn omgeving is belangrijk in de tuberculosebestrijding.

  • We onderzoeken personen met klachten: is er sprake van tuberculose?;
  • We behandelen en begeleiden tuberculosepatiënten;
  • We registreren tuberculosepatiënten. De GGD is verplicht tuberculosepatiënten te registreren in een landelijke database;
  • We geven voorlichting aan de tuberculosepatiënt en aan mensen uit hun omgeving: bijvoorbeeld familie, vrienden, collega’s. Onder andere om onrust te voorkomen;
  • We onderzoeken welke mensen contact hebben gehad met een tuberculosepatiënt. Deze mensen worden, als dat nodig is, uitgenodigd voor een bron- en contactonderzoek bij de GGD. Onderzoek kan aantonen of zij de tuberculose bacterie hebben ingeademd en daardoor besmet zijn geraakt.

Voorzorgsmaatregelen

Voorzorgsmaatregelen

Om tuberculose of verspreiding van tuberculose te voorkómen kunnen we een aantal zaken doen:

  • Vaccineren tegen tuberculose: reizigers en kinderen van migranten kunnen zich laten inenten tegen tuberculose, de BCG vaccinatie;
  • Voorlichting geven aan individuele personen en groepen; bijvoorbeeld over tuberculose en over hoesthygiëne;
  • Onderzoeken (screenen) van risicogroepen zoals asielzoekers;.
  • Opsporen en zo nodig behandelen van personen die besmet zijn geraakt met de tuberculosebacterie, maar hier niet ziek van zijn. Een tbc besmetting kan goed behandeld worden met een medicijnkuur. Deze kuur kan voorkomen dat iemand met een tbc besmetting ooit ziek wordt.
  • Tijdelijke isolatiemaatregelen instellen bij patiënten die tuberculose hebben: in sommige gevallen kan dat noodzakelijk zijn.

Wanneer neemt u contact op?

U kunt met vragen en voor advies altijd bij ons terecht. Neem zeker contact op:

  • als er vragen zijn en onrust is onder bewoners of personeel;
  • voor intercollegiaal overleg over tuberculose.

Bel of mail ons Contact