U bevindt zich op: Home /Professionals /Diensten /Infectieziekten en preventie / Coronavirus MERS-CoV

Coronavirus MERS-CoV

MERS

Informatie voor medische professionals

In mei 2014 werden voor het eerst patiënten met MERS (veroorzaakt door een nieuw coronavirus) in Nederland opgenomen. Het virus werd in september 2012 ontdekt en komt voor in het Midden Oosten (Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten,  Qatar, Oman , Jordanië, Bahrein, Israël, Iraq, Kuwait, Libanon, Palestina) en wellicht ook in omringende gebieden. Enkele mensen zijn vanuit het Midden Oosten na besmetting teruggekeerd naar Azië, Afrika, Europa en Amerika waar de diagnose vervolgens is vastgesteld.

Korte informatie over MERS-CoV

MERS-CoV veroorzaakt zeer ernstige luchtwegklachten: het Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), met onder andere koorts, hoesten, kortademigheid en longontsteking/infiltraat. Bij onderliggend lijden (immuunsuppressie) kan het ziektebeeld afwijken of minder uitgesproken zijn. Mens-op-mens overdracht is mogelijk, maar is niet makkelijk. De bron is nog onbekend. Er wordt veel onderzoek verricht naar de manier waarop patiënten het virus precies oplopen. Dromedarissen in het Midden-Oosten spelen hierbij een centrale rol. Of de mens besmet raakt via de inademing van besmette lucht, direct contact of via de consumptie van rauwe melk is nog niet opgehelderd.

Meer vragen over Coronavirus MERS-CoV

Toon alles / Verberg alles

Wat is het verloop van de uitbraak?

In mei 2015 is een Zuid-Koreaanse reiziger teruggekeerd uit het Midden-Oosten met een MERS-coronavirusinfectie. Doordat er geen tijdige infectiepreventiemaatregelen zijn genomen in het ziekenhuis, is rondom deze patiënt een uitbraak ontstaan. Sinds 4 juli 2015 zijn er geen nieuwe meer gevallen gemeld.

Sinds april 2014 is er sprake van een sterke toename van het aantal bevestigde gevallen in het Midden-Oosten. Dit komt doordat er een aanhoudende bron van infectie is in het Midden-Oosten. Ook wordt het ziektebeeld door artsen beter herkend en daarom vinden zij vaker patiënten. Ook is er sprake van verspreiding in ziekenhuizen waar patiënten zijn opgenomen. 

Sinds 2012 zijn er wereldwijd ruim 1733 patiënten met MERS-infectie gemeld bij de World Health Organization (WHO). Vrijwel al deze patiënten hebben MERS in het genoemde gebied opgelopen. Van deze patiënten zijn 628 personen overleden. Het risico voor een reiziger om besmet te raken is heel klein.

Vermoedt u besmetting?

Ook u kunt vragen krijgen over MERS-CoV of geconfronteerd worden met een patiënt met een mogelijke besmetting. Verdacht zijn reizigers die binnen 14 dagen na terugkeer uit het Midden-Oosten, zie de bovengenoemde landen, zich presenteren met:

  • Koorts (>38°C), hoesten, kortademigheid en diarree. Wacht af bij milde klachten. Overleg bij verergering van klachten (longontsteking of andere ernstige ziekteverschijnselen) met de internist/ infectioloog.
  • Een ernstige infectie (zonder specifieke luchtwegklachten) indien zij immuun gecompromitteerd zijn. Deze patiënten hebben in het algemeen een opname-indicatie. Overleg bij patiënten met een sterk verminderde weerstand al in een vroeg ziektestadium. Zie ook de informatie op de site van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

Wanneer een (verdachte) patiënt zich meldt bij de huisartsenpraktijk, voorzie deze van een chirurgisch mondmasker en plaats hem apart van andere patiënten.

Hoe kunt u Coronavirus MERS-CoV melden?

MERS-CoV is een ziekte waarvoor meldingsplicht geldt. Sinds 3 juli 2013 geldt meldingsplicht voor behandelaars zowel voor verdachte als bevestigde gevallen. 
Bij een serieuze verdenking:

  • Meld s.v.p. direct telefonisch aan GGD Zuid Limburg, unit infectieziektebestrijding, via telefoonnummer (045) 850 66 09.
  • Vraag naar een medewerker Infectieziekten. De medewerker neemt de melding met u door.
  • Bel buiten kantoortijd het telefoonnummer van de meldkamer via telefoonnummer (043)400 67 00. U wordt dan doorverbonden naar de dienstdoende arts of verpleegkundige Infectieziektebestrijding.
Wat kunt u reizigers naar het Midden-Oosten adviseren?

Het advies aan reizigers naar het Midden-Oosten is: vermijd contact met zieke mensen, dieren (met name dromedarissen) en dierproducten zoals mest, urine en speeksel. Eet of drink geen rauwe dierlijke producten (onder andere dromedarismelk). Hanteer een goede algemene hygiëne. 
De gebruikelijke reisadviezen en ook de hygiëneadviezen voor het Midden-Oosten kunt u vinden op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Reis naar Mekka

Het LCR adviseert mensen met een zwakke gezondheid met hun behandelend (huis)arts te overleggen of het maken van een reis naar Mekka op dit moment verstandig is. Het gaat dan om mensen met bijvoorbeeld suikerziekte of chronische longaandoeningen, nierziekten of immuunstoornissen. Daarnaast adviseert Saoedi-Arabië ook zwangeren, kinderen jonger dan 12 jaar en ouderen boven 65 jaar de reis uit te stellen’.

Het LCR biedt informatie (inclusief maatregelen tegen Mers-CoV) via de brochure Reizigersinformatie voor reizigers naar Mekka (PDF, 150 kB).

Stuur door

Stuur deze informatie door

stuurartikeldoor

Data