U bevindt zich op: Home /Professionals /Diensten /Infectieziekten en preventie / Bestrijding infectieziekten en preventie

Bestrijding infectieziekten en preventie

EHEC bacterie

Sommige infectieziekten, zoals verkoudheid en griep, zijn onschuldig. Ze komen vaak voor en genezen snel. Maar er zijn ook ernstigere infectieziekten, zoals tuberculose, legionella en hepatitis B. Bij de GGD Zuid Limburg kunnen gemeenten, (huis)artsen, zorginstellingen, scholen, kinderdagverblijven, asielzoekerscentra en inwoners terecht voor ondersteuning en advies.

Wat doet de GGD tegen infectieziekten?

De GGD zet verschillende middelen in om verspreiding van infectieziekten te voorkomen. De unit infectieziektebestrijding doet bijvoorbeeld onderzoek naar de bron van een besmetting. Zij spoort mensen op die hieraan zijn blootgesteld en daarom mogelijk een infectie hebben opgelopen. Daarnaast geven de artsen en verpleegkundigen voorlichting en adviseren over maatregelen die genomen moeten worden.

Infectieziekten melden

Artsen, laboratoria en instellingen zijn in het kader van de Wet Publieke Gezondheid verplicht bepaalde infectieziekten te melden bij de GGD. Ook instellingen zoals scholen, kindercentra en verpleeghuizen moeten de GGD informeren als er meerdere personen zijn met een ziekte van mogelijk infectieuze aard. Hierbij hoeft het niet altijd te gaan om infectieziekten waarvoor een meldplicht geldt. Het kan ook gaan om voedselinfecties, huidaandoeningen of andere ziekten die misschien besmettelijk zijn. Zo kan de GGD mogelijke besmettingen of epidemieën opsporen en maatregelen nemen. Daarbij worden landelijke protocollen en richtlijnen gebruikt.

Er zijn regels voor het melden van ziekten (PDF, 773 kB): wanneer moet u een melding doen en hoe moet u dat doen. Vervolgens informeert de GGD het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) anoniem over de melding. Het RIVM gebruikt deze informatie bijvoorbeeld om te beoordelen of vaccinaties voldoende werken en voor eventuele bestrijdingsmaatregelen op landelijk niveau. Als een uitbraak of epidemie zich over het hele land verspreidt of zelfs internationaal, dan bepaalt de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wat er gedaan moet worden.

24 uur per dag bereikbaar

Voor acute ondersteuning is de unit infectieziektebestrijding 24 uur per dag bereikbaar via de Meldkamer Ambulancezorg.
U kunt met een arts overleggen of er direct maatregelen nodig zijn bij vragen over bijvoorbeeld:

  • bijtverwondingen en rabiës (hondsdolheid)
  • de noodzaak tot profylaxe*, bijvoorbeeld bij meningokokkenziekte
  • een ernstig ziektebeeld waarbij niet duidelijk is wat de oorzaak is van de infectie
  • prikaccidenten: iemand prikt zich aan een injectienaald

*Vaccinaties en medicijnen die genomen kunnen worden om een ziekte te voorkomen.

Eerste hulpposten en huisartsenposten kunnen de GGD buiten kantoortijden via een direct nummer bereiken.

Stuur door

Stuur deze informatie door

stuurartikeldoor

Data