U bevindt zich op:Professionals Advisering gemeenten Regionaal gezondheidsonderzoek  Gezondheidsmonitor Jeugd 2019

Gezondheidsmonitor Jeugd 2019

In de periode van 16 september tot 20 december 2019 voert de GGD Zuid Limburg de Gezondheidsmonitor Jeugd uit; een groot onderzoek onder leerlingen van de klassen 2 en 4 van het Voortgezet Onderwijs in de regio Zuid-Limburg. De leerlingen worden uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen over gezondheid, leefstijl, vrije tijd en school.

Waarom dit onderzoek?

Het doel van dit onderzoek is inzicht krijgen in de gezondheidssituatie van jongeren in Zuid-Limburg. De Gezondheidsmonitor Jeugd wordt eens in de vier jaar uitgevoerd door alle GGD’en in Nederland. De onderzoeksresultaten worden gebruikt om scholen, gemeenten en de overheid te adviseren over (lokaal) jeugdgezondheidsbeleid. De resultaten zijn per gemeente zichtbaar via www.gezondheidsatlaszl.nl. Daarnaast ontvangen alle deelnemende scholen een rapportage met de onderzoeksgegevens van de eigen leerlingen.

Ook leerlingen uit de grensstreek met België en Duitsland (Euregio Maas-Rijn) sluiten aan bij dit onderzoek. Hiermee zijn de resultaten ook te vergelijken met de jeugd uit onze buurlanden.
 

Hoe verloopt het onderzoek?

  • Ouders/verzorgers en leerlingen krijgen enkele weken voor het onderzoek via school een mail met alle informatie over het onderzoek.
  • Deelname aan het onderzoek is vrijwillig. Ouders/verzorgers en leerlingen die niet willen deelnemen kunnen dit kenbaar maken via de antwoordstrook in de mail.
  • Tijdens een lesuur op school krijgen de leerlingen een kraskaartje  met een persoonlijke inlogcode. Met deze code vullen de leerlingen uit klas 2 en 4 de vragenlijst  in.
  • Een docent is in de klas aanwezig tijdens het invullen van de vragenlijsten.
  • Het onderzoek wordt anoniem uitgevoerd.

Contact

Heeft u vragen over dit onderzoek of wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met de GGD Zuid Limburg, afdeling K&I

 088 - 880 53 01

gezondheidsmonitor@ggdzl.nl