U bevindt zich op:Nieuws

Maastricht zet zich actief in voor HIV-preventie

02 november 2023

GGD Zuid Limburg

Maastricht is Fast-Track-City! Een geweldige stap in samenwerken aan hiv preventie in “Limburg4Zero”

Op 1 november 2023 ondertekende Maastricht de declaratie van Parijs en de stad sluit zich daarmee aan bij ‘Fast-Track Cities’. Fast-Track Cities is een netwerk van meer dan 500 steden wereldwijd die zich inzetten voor hiv preventie en het delen van kennis met betrekking tot hiv en aids. In Nederland betreft dit Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, en nu ook Maastricht als ambassadeur voor Limburg. Deze mijlpaal werd gevierd samen met Maastricht UMC+ en GGD Zuid Limburg, initiatiefnemer van Limburg4Zero.

Limburg4Zero

Maastricht doet dit vanuit ‘Limburg4Zero’, een innovatieve samenwerking tussen beleid, praktijk en onderzoek in heel Limburg, met als doel het stoppen van hiv en aids en het bevorderen van de seksuele gezondheid van alle Limburgers.

Ons Limburg4Zero team is trots en blij dat Maastricht zich voor dit belangrijk doel uitspreekt vertelt Nicole Dukers-Muijrers, projectleider van Limburg4Zero. Politieke wil is cruciaal en samenwerking is nodig voor een doelgericht beleid om heel Limburg en heel Nederland naar nul nieuwe hiv-infecties te kunnen brengen tegen 2030.

Het doel

Dit doel is ook haalbaar. In Limburg is momenteel 94% van de mensen met hiv getest en van hen wordt 94% behandeld waarvan 96% het virus zo heeft onderdrukt dat ze het ook niet meer kan overdragen. Dat heet ook wel n=n, niet meetbaar=niet overdraagbaar. Zo snel mogelijk beginnen met behandeling, na infectie -- dus na een test, geeft het allerbeste resultaat voor de eigen gezondheid en die van anderen. Limburg is daarmee goed op weg om de internationale UNAIDS doelen voor 2030 te halen. Maar we zijn er nog niet want er komen in Limburg elk jaar nog nieuwe hiv infecties bij en de helft daarvan wordt pas laat gediagnosticeerd.

Huidige preventie strategiën

We kunnen hiv stoppen dankzij de inspanningen binnen Limburg4Zero, met het inzetten en combineren van effectieve laagdrempelige en toegankelijke hiv preventie strategieën. Waaronder hiv en soa testen, PrEP (de hiv-preventiepil), behandeling en advies-op-maat door gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Ook door voorlichting om bestaande vooroordelen te verminderen en seksuele gezondheid te bevorderen.

Nieuwe preventie

Op dit moment zetten we in op een nieuw preventief aanbod om de drempels tot zorg nog meer te verlagen, met seksuele gezondheidszorg op afstand. Deze zorg op afstand is aanvullend op de preventieve zorg op locatie. Een persoon kan zelf kiezen welk aanbod het beste past. Uit onderzoek van de implementatie blijkt dat het thuis-aanbod succesvol is en mensen bereikt die niet eerder met hiv preventie in contact waren. Momenteel is het thuistestaanbod geschikt voor mannen die seks hebben met mannen. In de toekomst zullen we ook andere groepen betrekken.

Samenwerking

Limburg4Zero is een samenwerkingsverband met gemeenten (gemeente Maastricht als ambassadeur), GGD Zuid Limburg, GGD Noord-Limburg, huisartsen, Maastricht UMC+ Next Step, Universiteit Maastricht, maatschappelijke organisaties, COC, Soaaids Nederland/AidsFonds en de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Limburg.