U bevindt zich op: Nieuws

Week van de lentekriebels

06 maart 2018
Logo Week van de lentekriebels

Waarom hebben jongens een piemel en meisjes niet? Wat betekent ‘homo’? Wat gebeurt er met mij in de puberteit? Kinderen hebben allerlei vragen over seksualiteit. In de week van 19 t/m 23 maart 2018, de Week van de Lentekriebels, besteden basisscholen in heel Nederland aandacht aan het thema seksualiteit. Kinderen leren meer over hun lichaam, over relaties, omgaan met social media en weerbaarheid. Het thema van de 13e editie van deze projectweek is ‘Anders?!’.  Sinds 2012 zijn de thema’s seksualiteit en seksuele diversiteit opgenomen in de kerndoelen van het onderwijs. Basisscholen zijn verplicht aandacht te besteden aan deze twee onderwerpen. 

Wat betekent ‘Anders?!

Het thema van de Week van de Lentekriebels 2018 is Anders?!. Dit is een breed thema en gaat over seksuele diversiteit, gender, verschillende religies en culturen. Maar ook over ziekte en beperking. Iedereen is daarin uniek. Kinderen kunnen al vanaf jonge leeftijd het gevoel hebben dat zij ‘anders’ zijn. Vanaf het tiende jaar kunnen gevoelens en fantasieën ontstaan van seksuele aantrekking tot iemand van hetzelfde geslacht. Dat gevoel anders te zijn kan een terughoudende werking op het kind hebben. Daarom is het belangrijk voor kinderen om te weten dat gevoelens voor iemand van hetzelfde geslacht volkomen normaal en gezond zijn.

Hoe belangrijk is seksuele vorming?

Kinderen hebben recht op eerlijke informatie, die past bij hun leeftijd en ontwikkelingsfase. Het is goed om al met relationele en seksuele vorming te starten in groep 1 en lessen te geven in een doorlopende leerlijn. Seksualiteit wordt daardoor een normaal onderwerp, waar ze gemakkelijker en opener over kunnen praten. Ze zijn beter voorbereid op de veranderingen die komen in de puberteit en leren na te denken over wat ze wel en wat ze niet willen. Dit helpt hen later weloverwogen, veilige keuzes te maken in relaties en seksualiteit.

Over de Week van de Lentekriebels

De Week van de Lentekriebels is bedoeld als een stimulans om tijdens een vaste week in het jaar lessen te geven over relaties en seksualiteit. Scholen, ook basisscholen, zijn sinds 2012 verplicht om hier aandacht aan te besteden. Scholen kunnen hier zelf invulling aan geven. De nieuwe digitale lesmethode Kriebels in je buik, een doorontwikkeling van het lespakket Relaties & Seksualiteit, kan daarbij helpen. Het lespakket is een doorlopende leerlijn voor groep 1 tot en met 8 over lichaam en zelfbeeld, voortplanting, relaties en seksuele diversiteit en seksuele weerbaarheid. Op www.kriebelsinjebuik.nl zijn voorbeeldlessen te zien. De GGD Zuid Limburg ondersteunt leerkrachten met de training Sekswijzer.

De Week van de lentekriebels wordt georganiseerd door Rutgers Kenniscentrum seksualiteit in samenwerking met de GGD’en.

Wilt u meer weten over de training Sekswijzer?

088 880 50 70

sekswijzer@ggdzl.nl