U bevindt zich op: Home / Nieuws/ Week van de lentekriebels

Week van de lentekriebels

Logo Week van de lentekriebels

Waarom hebben jongens een piemel en meisjes niet? Wat betekent ‘homo’? Wat gebeurt er met mij in de puberteit? Kinderen hebben allerlei vragen over seksualiteit. In de week van 20 t/m 24 maart 2017, de Week van de Lentekriebels, besteden basisscholen in heel Nederland aandacht aan het thema seksualiteit. Kinderen leren meer over hun lichaam, over relaties, omgaan met social media en weerbaarheid. Het thema van de 12e editie van deze projectweek is ‘Respect’ en met name respect voor verschillen.

Wat betekent ‘Respect voor verschillen’?

Bij de kleuters gaat het over de verschillen en overeenkomsten tussen jongens en meisjes: wie vind je lief? Hoe je kun je dat laten merken? Hoe kun je nee zeggen tegen iets dat je niet prettig vindt? Zelfbeeld, respectvolle omgang met elkaar en bewustwording van eigen en andermans grenzen zijn onderdeel van relationele en seksuele vorming. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Zeker in een tijd waarin denkbeelden, waarden en normen steeds meer botsen en we via (social) media ideaalplaatjes zien. ‘Respect voor verschillen’ is daarom het gekozen thema voor deze Week van de Lentekriebels.

Hoe belangrijk is seksuele vorming?

Kinderen hebben recht op eerlijke informatie, die past bij hun leeftijd en ontwikkelingsfase. Het is goed om al met relationele en seksuele vorming te starten in groep 1 en lessen te geven in een doorlopende leerlijn. Seksualiteit wordt daardoor een normaal onderwerp, waar ze gemakkelijker en opener over kunnen praten. Ze zijn beter voorbereid op de veranderingen die komen in de puberteit en leren na te denken over wat ze wel en wat ze niet willen. Dit helpt hen later weloverwogen, veilige keuzes te maken in relaties en seksualiteit.

Over de Week van de Lentekriebels

De Week van de Lentekriebels is bedoeld als een stimulans om tijdens een vaste week in het jaar lessen te geven over relaties en seksualiteit. Scholen, ook basisscholen, zijn sinds 2012 verplicht om hier aandacht aan te besteden. Scholen kunnen hier zelf invulling aan geven. De nieuwe digitale lesmethode Kriebels in je buik, een doorontwikkeling van het lespakket Relaties & Seksualiteit, kan daarbij helpen. Het lespakket is een doorlopende leerlijn voor groep 1 tot en met 8 over lichaam en zelfbeeld, voortplanting, relaties en seksuele diversiteit en seksuele weerbaarheid. Op www.kriebelsinjebuik.nl zijn voorbeeldlessen te zien. De GGD Zuid Limburg ondersteunt leerkrachten met de training Sekswijzer.

De Week van de lentekriebels wordt georganiseerd door Rutgers Kenniscentrum seksualiteit in samenwerking met de GGD’en.

Wilt u meer weten over de training Sekswijzer?

(046) 850 66 09    

Datum: 2 maart 2017


Deel via:
Stuur door

Stuur deze informatie door

stuurartikeldoor

Data