U bevindt zich op: Nieuws

Week Tegen Pesten 2019

09 september 2019
Logo Week tegen pesten

Het begin van het schooljaar is hét moment om te werken aan een gezellige en veilige groep. De Week Tegen Pesten helpt scholen daarbij.

Pesten gebeurt op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door iemand uit te schelden of buiten te sluiten. Maar ook door spullen af te pakken of stuk te maken. Door te stelen, iemand te achtervolgen of bedreigen. Of lichamelijk: door te duwen of te slaan.
Er is vaak één pestkop en een groepje jongeren dat meedoet, de meelopers. Pesten gebeurt op school, maar ook op de sportclub of in de buurt. Scholen, ouders en jongeren kunnen er samen iets aan doen. 

Scholen

Jaarlijks doen meer dan 1000 scholen in het primair- en voortgezet onderwijs mee aan de week tegen pesten. Elk jaar staat een ander thema centraal. Dit jaar is het thema: Wees een held, met elkaar. Iedereen die een positieve bijdrage levert aan de groep is een held: leraar én leerlingen.

Gratis lesmateriaal voor scholen

Door mee te doen aan de Week Tegen Pesten maken scholen aan het begin van het schooljaar een goede start in het werken aan een fijne en veilige school. Het voorkomen en aanpakken van pesten vraagt het hele jaar door aandacht en heeft het meeste kans van slagen als  leerlingen, ouders en collega’s erbij betrokken worden.

Op de pagina Doe mee! kunt u zien hoe uw school mee kan doen met de Week Tegen pesten. Maak gebruik van het gratis lesmateriaal voor het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs. 

Informatie voor ouders

Misschien wordt uw kind gepest of pest uw kind iemand anders. Het kan ook zo zijn dat er op de school van uw kind gepest wordt en dat uw kind het moeilijk vindt om hier mee om te gaan. Op de website Opvoeden.nl vindt u tips en advies over wat u kunt doen om uw kind te helpen.

Jongeren

Wordt jij gepest? Praat er over met je ouders of iemand anders. Via de website JouwGGD.nl kun je ook chatten met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige van de GGD.