U bevindt zich op: Nieuws

Wat als de spanningen thuis oplopen?

14 april 2020
Kinderen doen een spelletje op bed

Onderneem actie als je je zorgen maakt over jezelf of iemand in je omgeving

Om verspreiding van het coronavirus in te dammen, moeten we zoveel mogelijk thuis te blijven. We proberen er het beste van te maken, maar dat valt niet altijd mee. De kinderen zijn thuis en maken misschien ruzie, je zorgt voor een hulpbehoevende ouder, er is onzekerheid over werk en financiën... Je hebt het gevoel dat het je over het hoofd groeit.

Als het niet goed gaat

Niemand kiest bewust of opzettelijk voor geweld; ouders niet, mantelzorgers niet. Het gebeurt wel. Vaak uit onmacht. Soms begint het klein; stevig beetpakken als iemand niet luistert. Maar regelmatig gaat het van kwaad tot erger. 

In het informatieblad Wat als de spanningen thuis oplopen? van de Rijksoverheid vind je advies en tips om erger te voorkomen. Maar ook adressen, telefoonlijnen waar je zelf met iemand kunt spreken of je zorgen om anderen uiten. Het informatieblad is bedoeld voor volwassenen, kinderen en jongeren.

Bel bij zorgen Veilig Thuis Zuid-Limburg

Neem bij zorgen contact op met Veilig Thuis Zuid-Limburg. Slachtoffers, plegers, omstanders en professionals kunnen altijd bellen om zorgen en vermoedens van kindermishandeling, ouderenmishandeling of huiselijk geweld  te bespreken. De medewerker geeft advies en samen bespreek je wat er moet gebeuren.

0800 - 2000

Directe nood

Wacht niet af en bel

112