U bevindt zich op: Nieuws

Vanaf 2021 ook vaccinatie voor jongens tegen HPV-kanker

28 oktober 2019
2 jongens en 1 meisje op een bankje

Door vaccinatie kunnen bepaalde vormen van kanker bij mannen én vrouwen voorkomen worden.

HPV is een virus dat wordt overgedragen door seksueel contact. Op dit moment krijgen alleen meisjes via het Rijksvaccinatieprogramma een vaccinatie aangeboden tegen HPV. Dit beschermt meisjes tegen baarmoederhalskanker. Vanaf 2021 verandert het Rijksvaccinatieprogramma: de vaccinatie zal dan ook worden aangeboden aan jongens. Bij jongens voorkomt dit HPV-kanker aan de anus, penis, mond en keel.

Wat is HPV?

HPV, humaan papillomavirus, is een virus dat wordt overgedragen door seksueel contact. HPV is erg besmettelijk. Ongeveer 8 van de 10 mannen en vrouwen raakt in zijn leven ooit besmet met het HPV-virus. Er zijn ruim 100 verschillende varianten van dit virus. De meeste infecties met HPV gaan vanzelf weer over; je merkt er meestal niets van. Soms wordt het virus niet opgeruimd door het lichaam. Dan kunnen er klachten ontstaan: bij sommige HPV-types kun je genitale wratten krijgen, bij andere types kan er kanker ontstaan. De meest voorkomende vorm van kanker door HPV is baarmoederhalskanker. 

Waarom zou een jongen of man zich laten vaccineren?

Naast baarmoederhalskanker kan HPV ook anuskanker, peniskanker en kanker in de mond en keel veroorzaken. Deze vormen van kanker komen de laatste jaren steeds meer voor. Ieder jaar krijgen ongeveer 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door het HPV-virus. Door vaccinatie tegen HPV kunnen deze vormen van kanker bij mannen én vrouwen voorkomen worden. Daarom is het ook voor jongens belangrijk om zich te laten vaccineren tegen HPV. Ook dragen ze zo bij aan de groepsbescherming tegen HPV, waardoor jongens én meisjes beter beschermd zijn.

Wil je je nu al vaccineren tegen HPV?

HPV vaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma kan pas vanaf 2021. Wanneer een jongen zich nu al wil laten vaccineren tegen HPV kan dat; bijvoorbeeld via de huisarts of Ease Travel Clinic. Het vaccin is het meest effectief wanneer iemand nog geen HPV-infectie heeft gehad, en vóórdat iemand de eerste keer seks heeft met een ander. De vaccinaties zijn voor eigen rekening.