U bevindt zich op: Nieuws

Vaccineren blijft heel belangrijk

23 april 2019
Infographic over inentingen

Van 24 tot 30 april is Europese vaccinatieweek. De WHO vraagt aandacht voor vaccinatieprogramma’s tegen ernstige kinderziektes.

In Nederland zorgt het Rijksvaccinatieprogramma sinds 1957 voor kosteloze inentingen tegen veel kinderziektes. De overgrote meerderheid van de ouders maakt hier gebruik van. Toch daalt de vaccinatiegraad (het percentage kinderen dat ingeënt wordt) in Nederland langzaam.

Om verschillende redenen besluiten sommige ouders om hun kind niet te laten inenten. Soms uit religieuze overwegingen of beïnvloed door fake news. Maar om voldoende bescherming te bieden en groepsimmuniteit te krijgen blijft een vaccinatiegraad van 90 of 95% nodig. Die grens wordt in een aantal Zuid-Limburgse gemeenten niet meer bereikt. En dat is een zorgwekkende ontwikkeling.

Uitbraak van mazelen

Recent zijn de mazelen veel in het nieuws, onder meer door uitbraken in New York en Oost-Europa. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gemeten dat in 2018 in 47 Europese landen bijna 83.000 mensen de mazelen kregen. Van hen belandde bijna twee derde in het ziekenhuis en overleden er 72. Ook in ons land stijgt het aantal gevallen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft daarom, voor de start van het zomerseizoen, het vaccinatieadvies mazelen aangepast.

GGD Zuid Limburg ondersteunt de vacinatieweek!

Wij als GGD vinden het belangrijk dat er gevaccineerd wordt en ondersteunen deze vaccinatieweek. Binnenkort is er weer een vaccinatiecampagne in Zuid-Limburg van 23 mei tot en met 29 mei.