U bevindt zich op: Nieuws

Vaccinatie Monkeypox-virus van start

01 augustus 2022

GGD Zuid Limburg start 2 augustus met het vaccineren van hoogrisico groepen tegen het Monkeypox-virus.

Door schaarste zijn de beschikbare vaccins uitsluitend bedoeld voor specifieke risicogroepen. Dat zijn mensen met de grootste kans op besmetting met Monkeypox.

Wie gaan we vaccineren?

Het ministerie van VWS en het RIVM hebben de hoogrisicogroepen gedefinieerd en de volgorde van vaccinatie bepaald:

  • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers die deelnemen aan de landelijke  hivhumaan immunodeficientievirus-PrEPpre-expositie profylaxisis-regeling en degenen die hiervoor op de wachtlijst staan. 
  • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers met hiv,  die het hoogste risico hebben op een soaseksueel overdraagbare aandoening en daarmee op monkeypox. 
  • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers die bij de Centra Seksuele Gezondheid (CSG) bekend zijn en die het hoogste risico hebben op een soa en daarmee op monkeypox.

Persoonlijke uitnodiging voor vaccinatie

Personen die onder bovengenoemde risicogroepen vallen, ontvangen – gefaseerd en uiterlijk 19 augustus - een persoonlijke uitnodiging van de GGD. Mensen die geen uitnodiging ontvangen, komen momenteel niet in aanmerking voor vaccinatie tegen Monkeypox. Door de beperkte beschikbaarheid van het vaccin, wordt hierin geen uitzondering gemaakt.

Aantal benodigde vaccinaties

Eén vaccinatie volstaat voor mensen die vóór 1975 in Nederland geboren zijn en een pokkenvaccinatie hebben gehad. Iedereen geboren na 1975, heeft twee vaccinaties nodig.  

Bijschrijven gele boekje

De vaccinatie kan bijgeschreven worden in het gele boekje. Dit is alleen mogelijk op het moment van vaccinatie, niet achteraf.

Meer informatie

Meer informatie over Monkeypox is te vinden op de website van het RIVM en op de website van Soa Aids Nederland.

Burgers kunnen met vragen terecht bij de Monkeypox-informatielijn T 088-7674020. Het nummer is bereikbaar van ma t/m vrij van 08.30 tot 17.00 uur.