U bevindt zich op: Nieuws

Vaccinatie-afspraken voor kinderen gaan door

02 april 2020
Peuter krijgt vaccinatie

Ondanks het advies om thuis te blijven: laat je kind wel op tijd vaccineren

Juist nu is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind beschermd is tegen infectieziekten. De World Health Organization (WHO) en het RIVM benadrukken het belang van vaccineren om problemen tijdens en na corona te voorkomen.

Kinderen jonger dan 2 jaar

Vooral voor kinderen onder de 2 jaar is het belangrijk om de basisimmuniteit op te bouwen. Uitstellen van de vaccinaties van het RVP is schadelijk vanwege het risico op infecties zoals kinkhoest, meningokokken, Hib-, en pneumokokkenziekte. Voor kinderen ouder dan 2 jaar die nog niet de noodzakelijke vaccinaties gehad hebben, geldt ook dat het belangrijk is om de vaccinaties door te laten gaan.

Tieners

Voor tieners is het belangrijk dat zij gevaccineerd worden tegen meningokokken. Zij hebben nog niet eerder een vaccinatie tegen meningokokken W gehad en lopen daardoor risico op meningokokkenziekte. Daarnaast is het van belang voor de oudere leeftijdsgroepen die (indirect) beschermd worden doordat de jongeren gevaccineerd zijn. 

Zwangeren

Voor zwangere vrouwen geldt dat de 22-wekenprik door moet gaan. Uitstel heeft als nadeel dat een deel van de pasgeborenen onvoldoende beschermd is tegen kinkhoest. De verloskundigen blijven zwangere vrouwen doorverwijzen naar de JGZ hiervoor. In verband met corona: kom bij voorkeur zonder je partner naar het consultatiebureau.