U bevindt zich op: Nieuws

Uw vaccinatieafspraak

26 april 2021
Vaccinatiestraat Geleen

Die maakt u online of via de landelijke afsprakenlijn.

Wilt u een afspraak maken voor uw coronavaccinatie? Dat kan alleen als u in de doelgroep valt die nu aan de beurt is. In dit bericht geven we meer informatie. De regionale GGD bepaalt niet wie welk vaccin krijgt en wie wanneer aan de beurt is. Dit is een landelijke strategie die door de GGD’en en bijvoorbeeld huisartsen wordt uitgevoerd. In en onderaan dit bericht vindt u links naar webpagina’s van de Rijksoverheid en de GGD GHOR Nederland met meer informatie.

Geboren in 1961-1962?

Mensen geboren in 1961-1962 kunnen nu online een afspraak maken voor een vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Dit kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl

Geboren in of voor 1955? 

Vorige week zijn mensen, geboren in of voor 1955, uitgenodigd om een vaccinatieafspraak te maken. Iedereen die nog geen gebruik heeft gemaakt van deze oproep en dat wél wil, vragen we dringend alsnog een afspraak te maken.

Let op: het is erg druk bij de landelijke afsprakenlijn dus het advies is om uw afspraak online te maken of op een later moment opnieuw te bellen. U kunt uw afspraak niet maken via de GGD Zuid Limburg of een andere regionale GGD.

Geboren in of tussen 1956 en 1960?

Mensen geboren in 1956, 1957, 1958, 1959 en 1960 krijgen via de huisarts een uitnodiging voor een vaccinatie. De GGD vaccineert deze leeftijdsgroep niet.

Zorgmedewerkers

Werkt u in de langdurige zorg? Mogelijk is uw afspraak door de pauze in het vaccineren met AstraZeneca afgezegd. Bent u ouder dan 60? Dan heeft u misschien uw nieuwe afspraak al wel gemaakt. Bent u jonger dan 60? Dan krijgt u bericht (een sms) om uw afspraak opnieuw te maken.

N.B. Als zorgmedewerker kunt u uw vaccinatie-afspraak alleen telefonisch maken met het nummer dat in de uitnodigingsbrief staat die u van de werkgever hebt gehad. Hieronder een kort overzicht van welk vaccin voor welke doelgroep is aangegeven (bron: website Rijksoverheid).

  • Zorgmedewerkers die voor 1956 zijn geboren krijgen altijd al BioNTech/Pfizer
  • Zorgmedewerkers geboren tussen 1956-1960: AstraZeneca
  • Zorgmedewerkers die na 1960 zijn geboren maar nog niet gevaccineerd zijn: BioNTech/Pfizer
  • Zorgmedewerkers die al een eerste keer gevaccineerd zijn met AstraZeneca: tweede vaccinatie ook AstraZeneca

Medisch indicatie

Heeft u een medische indicatie voor de jaarlijkse griepvaccinatie bij de huisarts? Dan ontvangt u in de maand mei een uitnodiging. De uitnodigingen worden gefaseerd verstuurd. De mensen uit deze groep krijgen voorrang omdat zij een verhoogd risico hebben om ernstig ziek te worden van COVID-19. Het gaat onder andere om mensen met:

  • afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen;
  • een chronische stoornis van de hartfunctie;
  • diabetes mellitus;
  • chronische nierinsufficiëntie
  • een afweerstoornis of behandeling met medicijnen die de afweer onderdrukken (immuunsuppressiva) leidend tot verminderde weerstand tegen luchtweginfecties.

Eerder werd de groep mensen met een medisch hoog risico al uitgenodigd voor een coronavaccinatie. Zij zijn inmiddels bijna allemaal gevaccineerd.

Veel gestelde vragen:

kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?

Nee, dat kan niet. De Gezondheidsraad adviseert welk vaccin voor welke doelgroep is. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.

Hoe snel kan ik terecht bij de vaccinatielocatie bij mij in de buurt?

Dit hangt af van het aantal vaccins dat beschikbaar is. Het kan echt een paar weken duren voor u terecht kunt. De tijdslots die we open zetten passen we aan op het aantal vaccins dat we geleverd krijgen. Soms komen tussendoor meer vaccins beschikbaar of worden vaccins opnieuw verdeeld. Het kan dus zijn dat iemand die vandaag belt pas over drie weken terecht kan. En dat iemand die de dag daarna een afspraak maakt dezelfde week nog kan komen. Dat fluctueert dus. Als GGD sluiten we steeds aan bij de laatste ontwikkelingen.

Meer informatie

Bent u op zoek naar andere informatie over de coronavaccinatie?