U bevindt zich op: Nieuws

Update: Vaccineren met AstraZeneca gepauzeerd bij alle leeftijden

02 april 2021
Eerste Vaccinatie GGDZL

Het vaccineren met AstraZeneca ligt stil tot en met woensdag 7 april

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft op vrijdag 2 april besloten dat het vaccin AstraZeneca tot en met woensdag 7 april niet kan worden gebruikt bij mensen jonger dan 60 jaar. Dit besluit is genomen in overleg met het RIVM, de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG en de Gezondheidsraad. De aanleiding voor dit besluit zijn de meldingen van trombose na vaccinatie met AstraZeneca, die door bijwerkingencentrum Lareb bekend zijn gemaakt.

Door het pauzeren met AstraZeneca voor mensen jonger dan 60 jaar bleven voor de komende dagen nog maar 700 afspraken staan verdeeld over de verschillende locaties. Door deze versnippering zouden op diverse locaties nog maar 1 tot 5 vaccinaties worden verricht met verspilling van vaccin tot gevolg. Om deze verspilling te voorkomen is in overleg met VWS en RIVM besloten om ook de afspraken van de groep boven de 60 af te zeggen. Met hen worden zo spoedig mogelijk nieuwe afspraken gemaakt waardoor zij alsnog snel worden gevaccineerd en er geen vaccin wordt verspild.

De GGD’en gebruikten AstraZeneca voor het vaccineren van de zorgmedewerkers in de langdurige zorg. Alle vaccinatieafspraken die tot en met 7 april zijn gemaakt voor het AstraZeneca-vaccin worden telefonisch en per sms door de collega's van de landelijke afsprakenlijn afgezegd. Dit geldt dus ook voor mensen met een afspraak voor een tweede vaccinatie. Ook zal het voorlopig niet mogelijk zijn om nieuwe vaccinatieafspraken voor AstraZeneca te maken. Helaas kan er op dit moment geen alternatief vaccin worden aangeboden. In afwachting van nadere berichtgeving van het ministerie van VWS hopen wij u z.s.m. verder te kunnen informeren.

Meer informatie

Meer informatie over dit besluit leest u op rijksoverheid.nl. Heeft u nog verdere vragen? Bel dan met het landelijke informatienummer 0800 - 1351, bereikbaar tussen 8.00-20.00 uur.