U bevindt zich op: Nieuws

Update AstraZeneca vaccin

09 april 2021

Mensen geboren in 1961 of later worden niet meer ingeënt met het AstraZeneca vaccin, tenzij ze al een eerste prik hebben gehad.

Mensen geboren in 1960 of eerder kunnen veilig een prik met AstraZeneca krijgen. Anderen worden niet meer met AstraZeneca gevaccineerd. Zij krijgen een ander vaccin. Welk vaccin dat gaat zijn, is vooralsnog niet bekend.

Het kabinet volgt advies Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad stelt dat vaccineren met AstraZeneca veilig is voor 60-plussers. De risico’s op gezondheidsschade bij deze groep is namelijk veel groter dan het risico op de gemelde, zeer zeldzame bijwerkingen van ernstige trombose met een laag aantal bloedplaatjes. Ook worden de bijwerkingen tot op heden vooral gezien bij mensen geboren in 1961 of later.

Tweede prik gaat wel voor iedereen door

De Gezondheidsraad adviseert iedereen die al een eerste keer geprikt is met AstraZeneca, zoals gepland de tweede prik haalt. Wereldwijd is geen enkel geval gemeld van ernstige bijwerkingen na een tweede prik met AstraZeneca. De gemelde, zeer zeldzame bijwerkingen doen zich binnen twee weken na de eerste prik al voor. Lees het volledige bericht op de Rijksoverheid.nl inclusief veel gestelde vragen en antwoorden.

Welke groepen krijgen een ander vaccin?

Voor een aantal groepen betekent het advies van de Gezondheidsraad dat zij een ander vaccin krijgen. Het RIVM gaat komende week per groep bekijken hoe ze deze aanpassing kunnen doorvoeren. Lees in dit bericht op Rijksoverheid.nl om welke groepen het gaat.

Afspraken bij GGD Zuid Limburg

  • Personen geboren tussen 1956 en 1960 die al een eerste vaccinatieafspraak vastlegden, krijgen een nieuwe vaccinatieafspraak. De oude wordt afgezegd. In Zuid-Limburg gaat dit om ongeveer honderd personen. Om versnippering en verspilling te voorkomen, probeert de GGD Zuid Limburg deze zoveel mogelijk op één of twee dagen in te plannen.
    Behoor je tot deze groep? Dan ontvang je zaterdag 9 april een sms met de uitnodiging om een nieuwe eerste vaccinatieafspraak te maken.
  • Alle afspraken voor een tweede vaccinatieafspraak met AstraZeneca blijven staan. Dit geldt voor alle leeftijden. Nogmaals: wereldwijd is geen enkel geval gemeld van ernstige bijwerkingen na een tweede prik met AstraZeneca.

Geboren tussen 1956 en 1960

Huisartsen gaan door met het vaccineren van mensen die geboren zijn tussen 1956 en 1960. De Gezondheidsraad stelt dat het risico op gezondheidsschade als gevolg van COVID-19 bij 60-plussers vele malen groter is dan het risico op de zeer zeldzame gemelde bijwerking van ernstige trombose met een laag aantal bloedplaatjes. Ook worden de bijwerkingen tot op heden vooral gezien bij mensen onder de 60 jaar.
Als iemand die nu in aanmerking komt niet gevaccineerd wil worden met AstraZeneca is er op dit moment geen alternatief. Wanneer iemand dan alsnog gevaccineerd kan worden, is op dit moment niet bekend. Wij als GGD en de huisartsen hebben hier geen invloed op. Meer informatie over het risico op trombose vind je op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen