U bevindt zich op: Nieuws

Uitnodigingen voor HPV, DTP en BMR-prik vanaf deze week in de brievenbus

12 mei 2022

Jeugdgezondheidszorg Zuid-Limburg organiseert de vaccinatiedagen tussen 23 mei en 8 juni.

De vaccinatiedagen in de regio Zuid-Limburg gaan weer van start. Kinderen en jongeren van diverse leeftijden kunnen een gratis prik halen tegen ernstige infectieziekten zoals mazelen, tetanus en het humaan papillomavirus. De vaccinaties tegen deze infectieziekten maken onderdeel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Vanaf deze week vallen de uitnodigingen in de brievenbus.

Wie krijgen een uitnodiging?
 

 • HPV-vaccinatie
  • Jeugdigen geboren in 2004 en 2006 hebben eerder dit jaar een uitnodiging voor de 1e HPV-vaccinatie ontvangen. De jongens en meisjes die hier gebruik van hebben gemaakt, hebben bij deze 1e prik een afspraak voor de 2e prik gekregen. Deze afspraak zal in mei of juni plaatsvinden. 
  • Jongens en meisjes geboren in 2012 ontvangen een uitnodiging voor de 1e HPV-vaccinatie.
    
 • DTP en BMR-vaccinatie
  • Jongens en meisjes geboren in 2013 ontvangen een uitnodiging voor een vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio (DTP) en bof, mazelen en rodehond (BMR).

Wanneer en waar zijn de vaccinatiedagen?
 

 • Regio Westelijke Mijnstreek
  Steinerbos, Stadhouderslaan 220, Stein
  Hier wordt gevaccineerd op 23 en 24 mei 2022.
   
 • Regio Maastricht-Heuvelland
  NOVUM Hospitality (Apple Park), Pierre de Coubertinweg 3, Maastricht.
  Hier wordt gevaccineerd op 7 en 8 juni 2022.
   
 • Regio Parkstad
  Parkstad Limburg Stadion (Roda Stadion), Roda JC Ring 1, Kerkrade.
  Hier wordt gevaccineerd op 31 mei, 1 en 2 juni 2022.

HPV-vaccinatie voor meisjes én jongens

Vanaf dit jaar kunnen jongens én meisjes zich laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Het HPV-infectie kan kanker aan de mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken. Besmetting kan plaatsvinden door te vrijen met iemand die HPV heeft, maar het virus verspreidt zich ook via handen, huid en mond. Omdat het vaccin het beste werkt voordat iemand in aanraking komt met het virus, gaat de vaccinatieleeftijd omlaag van 13 naar 10 jaar.  Jongens en meisjes die al ouder zijn, maar nog niet eerder waren uitgenodigd, krijgen ook de kans zich te beschermen tegen HPV.

Toestemming gegevensuitwisseling JGZ en RIVM

Komt u naar één van de vaccinatiedagen? Dan vragen wij u om toestemming om de vaccinatiegegevens van het kind inclusief de persoonsgegevens uit te wisselen met het RIVM. In de bijlage bij de uitnodiging van het RIVM of op onze website leest u hier meer over. Neem de getekende bijlage mee naar de vaccinatiedag. Ook via het online ouderportaal, Mijn Kinddossier, kunt u toestemming geven.

Meer informatie

Kijk op onze website voor meer informatie over de vaccinatiedagen en de locaties in Zuid-Limburg. Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma kunt u meer lezen over de verschillende ziektes: