U bevindt zich op: Nieuws

Staatssecretaris op bezoek bij Gezonde Basisschool van de Toekomst

19 november 2019
Kinderen ontbijten op school met staatssecretaris

Succesvol project en enthousiaste kinderen.

Maandag 18 november bracht Paul Blokhuis een bezoek aan basisschool Wereldwijs in Landgraaf. Wereldwijs is een van de scholen die meedoen aan het project De Gezonde Basisschool van de Toekomst.
Hij at samen met de kinderen hun dagelijkse gezonde lunch. De kinderen die tot voor kort vrijwel nooit groenten of fruit aten, zetten nu met plezier hun tanden in een boterham met tomaat. Naast gezonde lunches is er op de Gezonde Basisschool van de Toekomst een actief sport-, spel- en cultuurprogramma. En dat levert iets op!

Onderzoek van de Universiteit Maastricht toont aan dat kinderen al na twee jaar een gezonder gewicht hebben, dat hun voedingspatroon en leefstijl verbeterd zijn en dat ze veel lekkerder in hun vel zitten. Bovendien wordt er op gezonde scholen minder gepest en krijgen de ouders ook thuis direct de effecten van een gezonde levensstijl mee. 

Project verdient uitbreiding

MOVARE-school Wereldwijs is één van de vier Limburgse scholen die meedoet aan het project. De Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT) richt zich op het terugdringen van gezondheidsproblemen waarmee kinderen in Limburg kampen en is daarin succesvol gebleken. De Staatssecretaris was erg enthousiast en wil met de initiatiefnemers onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om dit landelijk uit te rollen.

De GGD Zuid Limburg is samen met de Universiteit Maastricht, de Provincie Limburg en enkele basisscholen in Limburg de initiatiefnemer van het project. Daarnaast was een aantal andere organisaties direct betrokken, zoals organisaties voor kinderopvang. Dit project levert ook een belangrijke bijdrage aan de trendbreuk die de gemeenten in Zuid-Limburg willen initiëren. Meer hierover is te lezen in de regionale nota gezondheidsbeleid 'Zuid Springt Eruit, Zuid-Limburg zet nieuwe trend in gezondheid' (PDF, 11,0 MB).

GGD ondersteunt scholen

'Hoe pas je een tractatiebeleid aan, wat zijn de mogelijkheden? Hoe zet je dit in je beleid? Wat doe je dan op andere momenten met ongezonde traktaties, met de kerst of een schoolreisje? Hoe streng moet/kan je zijn? Welk lesprogramma rondom voeding kun je gebruiken? Hoe maken we zelf een lesprogramma (educatieve lunch) dat aansluit bij de gezonde lunch en specifiek bij de Gezonde Basisschool van de Toekomst? Wat is dan een gezonde lunch? Hoe ziet die er uit?'

Bij dit soort vragen heeft GGD Zuid Limburg geadviseerd. Ook andere scholen kunnen bij de GGD terecht voor advies en ondersteuning. Neem contact op met Marlou Eggen.

088 - 880 52 38 of via e-mail: marlou.eggen@ggdzl.nl