U bevindt zich op: Nieuws

Sense- en soa-consult via webcam of smartphone

16 januari 2018

Limburgse jongeren met vragen over seksualiteit en soa’s hoeven voor een consult in veel gevallen niet meer de GGD te bezoeken. Ze kunnen ook via hun smartphone of webcam op gesprek komen. De GGD Zuid Limburg is op 15 januari gestart met een pilot online consulten. Met deze nieuwe dienst wil GGD Zuid Limburg beter aansluiten bij de behoeftes van jongeren.

Iedereen kan voor een soa-test bij de huisarts terecht. Jongeren onder de 25 jaar die een soa-test nodig hebben of een vraag hebben over seksualiteit, kunnen natuurlijk altijd het Sense soa-spreekuur bij de GGD bezoeken. Dit is gratis.

Wat moet je doen?

Bel voor een afspraak met het callcentrum. De doktersassistente overlegt met je of je vraag geschikt is om via een webconsult te bespreken. Als dat zo is, krijg je een mail met een link en instructies. Je logt in op de afgesproken tijd en komt terecht in de virtuele wachtkamer waar je al een vragenlijst kunt invullen. De verpleegkundige haalt je op en het consult start. Tijdens een webcamconsult hoef je nooit lichaamsdelen te laten zien. Alles wat tijdens dit consult verteld wordt blijft binnen de virtuele ruimte.

Wat is het voordeel van een webcamconsult?

Jongeren tot 25 jaar kunnen vanuit hun eigen omgeving een soa-test aanvragen of vragen over seksualiteit stellen aan de verpleegkundige seksuele gezondheid. Als dat nodig is, krijgen ze een soathuistest toegestuurd. Jongeren die een soa-test willen doen, willen graag anoniem blijven; op het online spreekuur lopen ze niet het risico bekenden tegen te komen in de wachtkamer.

Meer informatie over de pilot

Deze pilot loopt een half jaar. Ook GGD’en in andere regio’s doen hieraan mee. De pilot moet uitwijzen voor wie het online consult geschikt is, of jongeren tevreden zijn en of het inderdaad tijd bespaart. Ook onderzoekers van de Universiteit Maastricht en Rutgers zijn hierbij betrokken. Op basis van dit onderzoek wordt besloten of en op welke manier het online spreekuur een vervolg krijgt. Het programma waarmee de webcamgesprekken worden gevoerd is ISO-gecertificeerd: de privacy van de cliënten is hiermee gewaarborgd.