U bevindt zich op: Nieuws

Resultaten onderzoek Seks onder je 25e

20 september 2018

De Limburgse GGD’en presenteren nieuwe inzichten in de ervaringen van Limburgse jongeren op het gebied van liefde, seks en relaties.

Het onderzoek is uitgevoerd onder jongeren van onder de 25. De resultaten laten onder andere zien dat:

  • 10% van de seksueel actieve meisjes structureel geen anticonceptie gebruikt.
  • ongeveer de helft van de Limburgse meisjes een ongewilde seksuele ervaring heeft meegemaakt.
  • jongeren de seksuele voorlichting op school beoordelen met een magere voldoende, een 5,7.

Op basis van deze actuele inzichten worden risicogroepen in kaart gebracht en kan er beter worden ingespeeld op de seksuele gezondheidsbevordering van jongeren in Limburg.

Stimuleer anticonceptie bij meisjes

Zowel in Zuid-Limburg als in Limburg-Noord gebruikt een op de tien van de seksueel actieve meisjes structureel geen anticonceptie. Het belang van het goed regelen van anticonceptie wordt onderstreept door het hoge gebruik van de morning-afterpil, vooral in de jongere leeftijdscategorieën. Wanneer de anticonceptie goed is geregeld, zijn meisjes beschermd tegen zwangerschap. Het is dus zeer waardevol om in te zetten op het stimuleren van meisjes om hun anticonceptie goed te regelen.

Meer aandacht voor wensen en grenzen

Ongeveer de helft van de Limburgse meisjes heeft een ongewilde seksuele ervaring. Hieruit blijkt des te meer dat er tijdens relationele en seksuele voorlichting aandacht moet worden besteed aan het aangeven en respecteren van wensen en grenzen. Dit verhoogt de weerbaarheid van jongeren en kan ongewilde seksuele ervaringen voorkomen.

Meer oog voor hedendaagse thema’s tijdens seksuele voorlichting

Jongeren beoordelen de seksuele voorlichting die ze op school krijgen met een 5,7. Tijdens de voorlichtingslessen wordt vooral aandacht besteed aan de traditionele thema’s als soa’s en voorbehoedsmiddelen. De seksuele voorlichtingslessen kunnen worden verbeterd door ook meer hedendaagse thema’s als sexting en seks op tv/internet te behandelen en zo beter aan te sluiten op de (be)leefwereld van jongeren.