U bevindt zich op: Nieuws

Reizen en gezondheid: neem voorzorgs- maatregelen

10 juli 2020

Gaat u op vakantie? Ga dan wijs op reis.

Door het coronavirus (COVID-19) wordt de zomer van 2020 anders dan we gewend zijn. Op vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Naast ontspanning en plezier moeten we oog blijven houden voor onze gezondheid. Om het coronavirus onder controle te houden, gelden er op veel plekken maatregelen.

Zorg voor een goede voorbereiding

Plan uw vakantie, als het kan, buiten de schoolvakanties. Voor gezinnen met schoolgaande kinderen is dit natuurlijk niet mogelijk. Maar voor iedereen in Nederland geldt: Houd u aan de basisregels.

  • Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u testen
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
  • Vermijd drukte.
  • Was vaak uw handen en schud geen handen.
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.

Naar het buitenland

Houd u waar ook ter wereld altijd aan de basisregels. Als de lokale regels strenger zijn, dan gelden deze. Als u op vakantie wilt naar het buitenland, controleer dan eerst het actuele reisadvies voor dat land op Nederlandwereldwijd.nl. Ontwikkelt u tijdens uw vakantie gezondheidsklachten? Meld u bij een lokale huisartsenpost of ziekenhuis. Ontwikkelt u bij thuiskomst Covid-19 klachten? Blijf thuis en laat u testen. Maak een afspraak via 0800-1202.

Coronavrij-verklaring voor reizen naar het buitenland

Het kan zijn dat het land van bestemming een verklaring vraagt met een negatief COVID-19 testresultaat. Bij Ease Travel Clinic kunt u, tegen betaling, terecht voor een test en coronavrij-verklaring. Ease test uitsluitend personen zónder gezondheidsklachten of symptomen van COVID-19 die niét onder het Nederlands testbeleid vallen. 

Andere gezondheidsadviezen

Naast het coronavirus blijven de gebruikelijke gezondheidsrisico’s voor reizigers bestaan. 

Check altijd of er voor uw bestemming reisvaccinaties nodig zijn. Ook bij minder verre bestemmingen in Europa kan dat soms nodig zijn, zoals vaccinatie tegen mazelen (BMR) in Europese landen waar uitbraken voorkomen. Soms zijn vaccinaties ook raadzaam als zij niet verplicht zijn, bijvoorbeeld vaccinatie tegen hondsdolheid in bepaalde landen en onder bepaalde reisomstandigheden.

Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Reizen tijdens de zwangerschap hoeft geen probleem te zijn. Bereidt u wel goed voor en pas eventueel uw reisplannen aan, zeker als u naar de tropen gaat of naar gebieden met beperkte gezondheidszorg. In het algemeen wordt het afgeraden om tijdens de zwangerschap te reizen naar gebieden waar malaria of gele koorts voorkomen.

Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar het buitenland.

De combinatie van zon, alcohol en drugs én de ontspannen sfeer zorgt er soms voor dat u meer risico’s neemt en verhoogt de kans op een soa indien u seks heeft met een niet-vaste partner. Gebruik in dit geval steeds een condoom.

Houd ook rekening met de omstandigheden in het land waar u bent, zoals klimaat, medische voorzieningen, leefgewoontes en voedselhygiëne.
Zo beperkt u de risico’s en beschermt u uw gezondheid tijdens en na de reis.

Meer informatie