U bevindt zich op: Nieuws

Opkomst vaccinatie meningokokken

12 november 2018

De opkomstcijfers van de 1e ronde vaccinaties tegen meningokokken zijn nu bekend.

Tieners die tussen begin mei en eind december 2018 14 jaar worden, kregen een oproep om zich te laten vaccineren tegen de meningokokken typen A, C, W en Y.

Waarom 14-jarigen?

De keuze voor het vaccineren van 14-jarigen hangt samen met de verhoogde kwetsbaarheid en de toegenomen kans op dragerschap onder tieners; zij kunnen de bacterie naar mensen in de omgeving verspreiden, ook zonder zelf ziek te worden.

In Nederland worden sinds 2002 kinderen via het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd tegen meningokok type C. Sinds 2015 is het aantal mensen dat ziek wordt door meningokok type W toegenomen; met name jonge kinderen, tieners en ouderen. De kans om ziek te worden van een meningokok is erg klein. Het RIVM is echter als reactie op deze stijging van zieken door type W begonnen met het vaccineren van peuters tegen de typen A, C, W en Y.

Opkomst in Zuid-Limburg

De opkomst van tieners in Zuid-Limburg was hoog. In totaal gaven 79,6% van de 3871 tieners die voor vaccinatie in aanmerking kwamen gehoor aan de oproep van de GGD Zuid Limburg. De regionale verschillen in opkomst waren klein: het percentage was met 82,5% het hoogst in de Westelijke Mijnstreek, gevolgd door 79,3% in Maastricht/Heuvelland, en 77,9% in Parkstad.

Vaccinatie gemist?

Tieners die een oproep hebben ontvangen maar de vaccinatie gemist hebben krijgen aan het einde van dit jaar of begin 2019 een nieuwe uitnodiging.
De GGD Zuid Limburg vraagt deze jongeren met klem om zich alsnog te laten vaccineren; vaccinatie is immers niet alleen in het belang van hun eigen gezondheid, maar helpt ook om mensen in de omgeving te beschermen.