U bevindt zich op: Nieuws

Op weg naar een rookvrij Zuid-Limburg!

15 april 2020

Kinderen moeten kunnen opgroeien in rookvrije omgeving.

Dat roken niet goed voor je is, is ondertussen algemeen bekend. Het is daarom heel belangrijk dat kinderen niet beginnen met roken én opgroeien in een omgeving waar niet gerookt wordt. Rookvrije omgevingen, zoals scholen, speelplekken en sportverenigingen, helpen hierbij. Daarom komen er meer van deze rookvrije plekken in Zuid-Limburg.

In dat kader starten Trendbreuk Zuid-Limburg en de GGD Zuid Limburg de beweging ‘Op weg naar een rookvrije generatie in Zuid- Limburg’. Dit met als doel om zoveel mogelijk plekken waar kinderen komen rookvrij te maken.

Rookvrij spelen

In de gemeente Voerendaal, bij speeltuin ‘t Klauterheukske in Klimmen is op woensdag 15 april het startsein van deze beweging gegeven door wethouder Coenen van de gemeente Voerendaal. “Kinderen horen gezond en veilig te kunnen spelen, daarom is een rookvrije speeltuin heel logisch”.

De wethouder reikte een bord uit aan de speeltuin waarop duidelijk staat dat deze speeltuin rookvrij is. Ook in de andere Zuid-Limburgse gemeenten worden in de komende periode deze borden geplaatst op plekken en bij organisaties die rookvrij zijn. Diverse ambassadeurs en organisaties in de regio dragen de boodschap mee uit en gaan aan de slag met een rookvrije omgeving. Zo zorgen wij samen dat rookvrij opgroeien vanzelfsprekend is.

Zuid-Limburg

De 16 Zuid-Limburgse gemeenten werken samen binnen Trendbreuk Zuid-Limburg om de gezondheidsachterstanden in onze regio aan te pakken. Belangrijk in deze aanpak is dat gemeenten hierin ook samen optrekken met maatschappelijke partners om meer kinderen gezond, veilig en kansrijk op te laten groeien. De ambitie om te komen tot meer rookvrije plekken maakt onderdeel uit van het regionale gezondheidsbeleid 2020-2023 ‘Zuid Springt Eruit’ van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten.

Samen gaan we voor een rookvrije generatie!

Ook meedoen?

Neem contact op met een van de projectleiders van de GGD: