U bevindt zich op: Nieuws

Onrust in Maastricht over open tbc

17 november 2017
Tuberculosebacterie

De afgelopen dagen is er onrust ontstaan in Maastricht over een leerling met open tbc op het vmbo. De GGD krijgt op dit moment telefoontjes van ouders van leerlingen van de betrokken school. Wij begrijpen dat ouders en/of leerlingen ongerust zijn. Het is mogelijk dat mensen die nauw contact gehad hebben met de zieke leerling besmet zijn. Dat is de reden dat we klasgenoten oproepen voor contactonderzoek. Bij een eventuele besmetting kunnen zij behandeld worden om te voorkomen dat zij ziek worden.

Veel gestelde vragen van ouders

  • Hoe groot is de kans op besmetting?
    De kans is klein, tenzij er sprake is van zeer nauw en langdurig contact. Besmetting is moeilijk; de bacterie moet eerst heel diep in de long komen voordat hij het lichaam binnen kan gaan. Uiteindelijk wordt zonder behandeling 1 op de 10 mensen ziek. Besmette mensen worden opgespoord (dit heet contactonderzoek) om te voorkomen dat zij in de toekomst tuberculose ontwikkelen.
  • Zijn er meer gevallen van tbc binnen school?
    Op dit moment zijn er geen andere leerlingen met tuberculose bekend.
  • Klopt het dat er in Maastricht meerdere gevallen van tbc zijn?
    Tbc komt nog steeds voor in Nederland. Er zijn 889 (2016) gevallen per jaar in het land, in Zuid-Limburg hebben we gemiddeld  30 gevallen per jaar. Er komen dus ook meer gevallen van tuberculose voor in Zuid-Limburg en ook in Maastricht.

Actuele informatie

We zullen u zo goed mogelijk op de hoogte houden van de stand van zaken via onze website. Mocht u vragen hebben of ongerust zijn, neem dan contact op met de unit Tuberculosebestrijding van de GGD Zuid Limburg.

De meest gestelde vragen over tuberculose

Meer informatie over tuberculose kunt u vinden op de website van  KNCV Tuberculosefonds