U bevindt zich op: Nieuws

Onderzoek opsporing hepatitis B en C

12 januari 2018

GGD Zuid Limburg en de huisartsen in de regio hebben samengewerkt aan een onderzoek naar het opsporen van hepatitis B en C infecties in de regio. Dat onderzoek is nu afgesloten. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Family Medicine.

Resultaten van het onderzoek

Men schat dat twee derde van de chronische Hepatitis C-geïnfecteerden niet bekend is met het feit dat ze besmet zijn. In twee regio’s waarin hepatitis B en C het meest voorkomen, werden in totaal 6.743 mensen tussen de 40 en 70 jaar oud door hun huisarts uitgenodigd om zich gratis te laten testen op hepatitis B en C. De opkomst was hoog, maar er werden geen chronische hepatitis C infecties gevonden.

Project heropsporing verborgen hepatitis B en C

Recent is grote vooruitgang geboekt in de diagnostiek en de behandeling van hepatitis C. Voor het Zuyderland MC en GGD Zuid-Limburg is dit de aanleiding om patiënten op te sporen bij wie in het verleden hepatitis C is vastgesteld; patiënten die niet in de zorg terecht zijn gekomen of niet succesvol behandeld zijn. Na een zorgvuldige selectie worden patiënten opgeroepen voor een nieuwe hepatitis C test en eventueel voor behandeling. Dit was ook het advies van de gezondheidsraad.

Meer informatie over het voorkomen van hepatitis C

In Nederland zijn naar schatting 28.000 patiënten chronisch geïnfecteerd met het hepatitis C virus (HCV). Chronische hepatitis C is een ziekte die op langere termijn pas klachten geeft en tot complicaties leidt (zoals levercirrose en hepatocellulair carcinoom). Een gedeelte van de personen waarbij ooit chronische hepatitis C is vastgesteld, is niet in behandeling en loopt daardoor de noodzakelijke behandeling mis. Door de komst van nieuwe antivirale middelen is de kans op genezing gestegen tot bijna 100%. De nieuwe behandelingen zijn korter en bevatten geen PEG interferon meer waardoor er vrijwel geen bijwerkingen meer zijn. Hierdoor kunnen meer patiënten succesvol worden behandeld.