U bevindt zich op: Nieuws

Nieuwe strepen op ambulances

16 april 2019
Ambulance met nieuwe strepen

Vanaf 16 april 2019 krijgen ambulances een nieuw uiterlijk; de nieuwe strepen zorgen vooral ’s nachts voor betere zichtbaarheid.

Voertuigen van hulpverleningsdiensten moeten opvallend en herkenbaar zijn voor andere weggebruikers. Naast hun zwaailicht of sirene zijn ze altijd herkenbaar aan het eigen kleurgebruik en de strepen.

Wat verandert er?

Het huidige ontwerp van de striping openbare orde en veiligheid (OOV-striping) dateert uit 1993. Inmiddels zijn er folies die het licht vooral ‘s nachts beter reflecteren waardoor de strepen in het donker nog duidelijker zichtbaar zijn. De strepen worden daarnaast tweemaal zo breed en wat hoger geplaatst. Dit sluit beter aan bij het ontwerp van de moderne voertuigen, die ronder en breder van vorm zijn dan oudere modellen. Verder zijn de kleuren verhelderd.

Het is niet zo dat vanaf 16 april alle voertuigen vervangen zijn door nieuwe. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, is afgesproken dat voertuigen nieuwe strepen krijgen op het moment dat ze vervangen moeten worden. U ziet de komende tijd steeds meer nieuwe ambulances in het straatbeeld verschijnen.

Ook andere hulpverleningsvoertuigen veranderen

Behalve de ambulances wordt ook de OOV-striping op voertuigen van politie, brandweer, Koninklijke Marechaussee, Reddingsbrigades Nederland, Veiligheidsregio’s en Defensie aangepast.
De roodoranje streep van politie en Marechaussee wordt rood, net als van de ambulance, en de Marechaussee krijgt een iets aangepaste tint blauw.

Het ontwerp van de OOV-striping is beschermd. Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) is namens de minister van Justitie en Veiligheid aangewezen om het gebruik te reguleren en controleren.