U bevindt zich op: Nieuws

Nieuwe corona-testlocatie bij hotel Urmond

20 mei 2020

GGD Zuid Limburg klaar om iedereen met klachten te testen

Vanaf woensdag 27 mei heeft de GGD Zuid Limburg een nieuwe corona-testlocatie. Deze bevindt zich op het parkeerterrein naast het Van der Valk hotel in Urmond. Deze testlocatie vervangt de huidige testlocatie bij de GGD aan Het Overloon in Heerlen.

1700 testen per dag

Door de nieuwe testlocatie kan de GGD Zuid Limburg tot ruim 1700 testen per dag uitvoeren. Nu is dat nog 200 per dag. De testlocatie gaat voor iedereen open als minister De Jonge het sein geeft. In de tv-persconferentie op 19 mei zei hij ernaar te streven dat iedereen met coronaklachten zich per 1 juni bij een GGD kan laten testen. De GGD Zuid Limburg is er klaar voor. 

Naar schatting wordt ruim 80% van alle corona-testen in Zuid-Limburg door de GGD uitgevoerd. De groepen die nu al door anderen dan door de GGD getest worden, worden ook na 1 juni nog steeds door anderen getest. Denk aan patiënten in ziekenhuizen, verpleeghuizen en ziekenhuispersoneel. 

Op afspraak

Iedereen met klachten, zoals hoesten, neusverkoudheid, benauwdheid, keelpijn of koorts kan zich straks door de GGD laten testen. Zonder eerst naar de huisarts te hoeven gaan. Dit gebeurt op afspraak. Informatie over het maken van een afspraak volgt binnenkort via deze website.

Huidige situatie

Op dit moment worden alleen mensen getest die werkzaam zijn in bepaalde sectoren. Zoals de zorg, het onderwijs en de kinderopvang, maar ook mensen met contactberoepen en mantelzorgers. Lees meer over het huidige testbeleid. 

Test in de auto

De testlocatie is opgezet als een 'drive through': mensen worden getest terwijl ze in de auto zitten. Bij kinderen tot 12 jaar wordt de test niet gedaan op de testlocatie, maar in een spreekkamer van de Jeugdgezondheidszorg. 

Blijf gedragsregels volgen

Langzaam worden de beperkende maatregelen in Nederland versoepeld. Het is belangrijk om te weten wat dat betekent voor de verspreiding van het virus. Het testen van iedereen met corona-klachten is een manier om de verspreiding te volgen. Daarom wordt de testcapaciteit bij de GGD’en vergroot. Het blijft noodzakelijk om de gedragsregels te volgen, zoals: 1,5 meter afstand houden, vaak handen wassen en thuis blijven bij klachten.