U bevindt zich op: Nieuws

Mooie initiatieven in Coronatijd

01 mei 2020
Mandje tulpen

In de straat, in de buurt, in de stad en online vinden mensen elkaar voor hulp en ontspanning

Het coronavirus heeft de wereld in zijn greep. Iedereen merkt dat in het dagelijks leven. Sociale contacten moeten tot een minimum beperkt worden en ouderen in instellingen mogen zelfs helemaal geen bezoek meer krijgen. Maar juist nu ontstaan er prachtige initiatieven die contact, ontmoeting en extra zorg voor elkaar tot stand proberen te brengen. Het is mooi en inspirerend om te zien hoe mensen en organisaties in staat zijn zo snel te schakelen in deze onzekere tijden. 

Even niet op bezoek? Laat toch wat horen 

Als een persoonlijk bezoekje er vanwege corona niet in zit, laat dan iets horen. Een klein gebaar doet veel. Contact houden kan altijd! Iemand steunen gaat het makkelijkst in uw eigen omgeving. Denk aan het doen van een online spelletje, foto’s delen, een kaartje of een bloemetje versturen of hapje eten bezorgen.
In plaats van bellen, kan beeldbellen een leuke toevoeging zijn. Er zijn verschillende applicaties die dit mogelijk maken, waarvan Whatsapp de meest bekende is. Als men nog nooit gebruik heeft gemaakt van beeldbellen, kan het de eerste keer lastig zijn. Het Nationaal Ouderenfonds biedt een telefonische hulplijn. SeniorWeb en Jowtube bieden nu tijdelijk gratis handige instructievideo’s over whatsapp-bellen, facetimen en skypen.

Samen sterk met coronahulp

Op veel plekken ontstaan initiatieven voor coronahulp. We zien de kracht van mensen die zich belangeloos voor elkaar inzetten. In de straat, in de buurt, in de stad, in de provincie. Mensen bieden zich spontaan aan om boodschappen te doen, de hond uit te laten, of op te passen op de kinderen van ouders die in de zorg werken. Een aantal voorbeelden van dit soort initiatieven waar vraag en aanbod bij elkaar komen zijn:

  • NLvoorelkaar; een platform waarop hulpvragers en mensen die hulp willen bieden elkaar kunnen vinden.
  • Als jij zorgt pas ik op; nieuw initiatief om zorgverleners tijdens de coronacrisis te ontlasten, door op hun kinderen te passen.
  • Coronagroep.nl; durf te vragen en durf te helpen. Diverse pagina’s op Facebook, per provincie. U kunt ook uw eigen groep starten.
  • Corona Durf Te Vragen/Helpen/Limburg; stel een vraag over het coronavirus op de Facebookpagina
  • WeHelpen.nl; brengt mensen met een hulpvraag en mensen die willen helpen bij elkaar.

Heb ook aandacht voor de kleintjes

Kinderen zitten inmiddels al meer dan vier weken thuis en missen vaak hun vriendjes en vriendinnetjes. Ook voor deze doelgroep ontstaan leuke initiatieven:

  • ‘Berenjacht’; overal in Limburg kunnen kinderen op ‘berenjacht’, een (ont)spannende activiteit voor kinderen en hun ouders wanneer ze een frisse neus gaan halen.
  • Gratis boeken: de Online Bibliotheek stelt gratis luisterboeken beschikbaar vanwege het coronavirus. De titels met een ‘(g)’ ervoor zijn gratis te beluisteren (vooral de wat oudere klassiekers). Ook te beluisteren als u geen lid bent van de bibliotheek. Ook bol.com komt met een mooi initiatief: voorleesvideo’s en e-books voor thuisblijvertjes.
  • #hartjesstoep: op Instagram vind u onder de hashtag #hartjesstoep zoveel mooie stoepkrijttekeningen vol met hartjes. Laat kinderen zelf een stoep vol met hartjes tekenen.
  • Lockdown Games: gezinnen nemen het digitaal tegen elkaar op in een fotospel om coronaverveling te verdrijven. Elke week te spelen van woensdag tot en met zondag. Een leuke uitdaging om met het gezin tegen andere gezinnen te strijden op afstand en toch samen!
  • Samen sporten met de kinderen: houd uw kinderen ook thuis in beweging samen met Maastricht Sport ‘Thuis in Beweging’: de dagelijkse portie beweeginspiratie voor kind en ouder, gewoon thuis! Elke schooldag wordt er om 10.00 uur een bericht geplaatst op de Facebookpagina en Instagrampagina van Maastricht Sport.

Hebt u ook nog een mooi initiatief om te delen? 

Natuurlijk is dit maar een greep uit alle mooie initiatieven die de afgelopen periode zijn ontstaan. Hebt u nog een mooi initiatief om te delen, laat dit dan weten in een reactie.