U bevindt zich op: Nieuws

Minder stikstof: goed voor natuur én voor gezondheid

11 oktober 2019
Tekening van mensen in groengebied

GGD’en in Nederland vragen aandacht voor gezondheidsklachten door stikstof.

Het beperken van de uitstoot van stikstof rond natuurgebieden is goed voor de natuur. De GGD’en in Nederland vragen echter om overal in Nederland de uitstoot door verkeer, veehouderij en industrie te beperken want dat is goed voor de gezondheid van mensen.

Reactie GGD GHOR Nederland

Het debat over stikstof is in volle gang en het is een ingewikkeld debat. GGD GHOR Nederland vindt het positief dat er nu werk gemaakt wordt van het terugdringen van de stikstofuitstoot in Nederland. De uitstoot van stikstof en stikstofverbindingen (stikstofverbindingen veroorzaken onder andere fijnstof) heeft immers, naast de schade aan natuur, ook grote gezondheidseffecten.

Luchtverontreiniging kost mensenlevens

Net als roken en overgewicht heeft luchtverontreiniging van fijnstof en stikstofdioxiden een grote invloed op onze gezondheid. Wij leven gemiddeld in Nederland 8 tot 14 maanden korter door de luchtverontreiniging. Daarnaast krijgen elk jaar opnieuw meer dan 8000 kinderen astma door luchtverontreiniging. 
Volgens GGD GHOR Nederland meer dan voldoende reden om bij het kiezen van maatregelen ook gezondheid mee te wegen. Minder uitstoot van stikstof betekent immers een betere luchtkwaliteit en meer gezonde mensen!

Meer informatie