U bevindt zich op: Nieuws

Mazelen in Europa

09 augustus 2018

In een aantal Europese landen zijn uitbraken van mazelen, met name in Roemenië, Italië en Frankrijk. In sommige gevallen wordt een mazelenvaccinatie (BMR) geadviseerd.

Gaat u op vakantie naar Frankrijk of Italië?

Als u met kinderen naar Frankrijk of Italië gaat, is het belangrijk dat ze gevaccineerd zijn. Vooral wanneer u in nauw contact komt met de plaatselijke bevolking, bijvoorbeeld omdat u logeert bij mensen thuis. De mazelenvaccinatie is een onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma, de BMR-vaccinatie. Als uw kind tussen 6 en 14 maanden oud is en het heeft de vaccinatie nog niet gehad, kunt u overwegen om uw kind vervroegd te laten vaccineren.

Gaat u op vakantie naar Roemenië?

Zeker als u met kinderen op vakantie naar Roemenië gaat is het belangrijk dat ze tijdig gevaccineerd zijn. Is dat niet het geval? Dan adviseren wij u om uw kind van 6 tot 14 maanden, vervroegd tegen mazelen (BMR) te laten vaccineren.

Vervroegde BMR-vaccinatie voor kinderen: wat moet u doen?

Voor kinderen van 6 tot 14 maanden: neem contact op met uw consultatiebureau of Centrum Jeugd & Gezin (CJG). Als de BMR-vaccinatie voor de eerste verjaardag wordt gegeven, moet de vaccinatie bij 14 maanden herhaald worden.

Meer informatie over vervroegde mazelenvaccinatie bij kinderen vindt u op de website van het RIVM.

Vaccinatie voor volwassenen

Volwassenen en kinderen ouder dan 14 maanden die volgens het Rijksvaccinatieprogramma zijn gevaccineerd óf ooit mazelen hebben gehad, zijn beschermd. Bij ongevaccineerde volwassenen, geboren in Nederland tussen 1965 en 1976,  kan vervroegde vaccinatie overwogen worden. Zij zijn als kind niet gevaccineerd tegen de mazelen en hebben meestal ook de ziekte niet gehad. Volwassenen kunnen voor vaccinaties terecht bij hun huisarts of bij Ease Ease Travel Clinic & Health Support

088 - 004 91 49