U bevindt zich op: Nieuws

Magazine Gezonde Basisschool van de Toekomst.

11 juni 2020

Alles wat je wilt weten over GBT in een inspirerend magazine samen met het ministerie OCW gemaakt.

Hoe de Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT) nu precies werkt, wordt uitgebreid belicht in dit themamagazine dat onder de vlag van de Gelijke Kansen Alliantie is uitgebracht. Volgens programmamanager Gelijke Kansen van het ministerie van OCW, Monaim Benrida is de aanpak een inspirerend voorbeeld voor de rest van het land: “Onderwijs, gemeenten, lokale organisaties, GGD Zuid-Limburg, de provincie Limburg en de Universiteit van Maastricht werken daar samen om de situatie aan te pakken en te verbeteren. Een unieke samenwerking en daarom zo interessant in het kader van gelijke kansen. De regio wil de huidige situatie oprecht verbeteren, zodat het nu en in de toekomst verschil kan blijven maken. Want wat je nu investeert, bespaar je later op kosten voor zorg en sociale voorzieningen omdat de generatie die nu opgroeit goede toegang heeft tot de arbeidsmarkt en gezonder leeft”.

Wat kun je lezen in het magazine?

  • Maria Jansen, hoogleraar Populatiegericht Gezondheidsbeleid bij de Universiteit van Maastricht legt uit waarom juist in Zuid-Limburg deze vorm van onderwijs zo urgent is.
  • Robert Housmans, Gedeputeerde Sociale Agenda, Zorg en Veiligheid van de Provincie Limburg, vertelt over het belang van een vitale bevolking.
  • Andrew Simons, programmamanager Gezonde Basisschool van de Toekomst bij onderwijskoepel Movare, praat over het concept in de praktijk.
  • Universiteit Maastricht onderzoekt vier jaar de effecten van het experiment en presenteert de resultaten van de eerste twee jaar.
  • Bekijk een voorbeeld van een dagindeling op een gezonde basisschool, inclusief een voorbeeld van een weekmenu.
  • Verschillende scholen, organisaties en leerlingen vertellen over hun ervaringen met de Gezonde Basisschool van de Toekomst.

Download hier het magazine.