U bevindt zich op: Nieuws

Lood in kraanwater nog steeds te hoog

07 november 2019
Stromende kraan

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat lood schadelijker is dan men dacht.

Het is al lang bekend dat kraanwater te veel lood kan bevatten in huizen met loden leidingen en in woningen met nieuwe kranen of drinkwaterinstallaties. Men weet nu dat er al bij lage hoeveelheden schadelijke effecten op de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel zijn. En dat is terug te zien in een lager IQ. 

De GGD’en hebben het RIVM daarom gevraagd of vanwege die nieuwe inzichten de bestaande adviezen aangepast moeten worden. Het rapport daarover verscheen op 6 november 2019 samen met een advies van de Gezondheidsraad over hetzelfde onderwerp. De belangrijkste conclusie is dat er in het advies niets hoeft te veranderen. Er zijn wel risicogroepen bijgekomen. De leeftijd van de kinderen is uitgebreid van 6 tot en met 7 jaar. Volwassenen die veel kraanwater drinken lopen risico op nierschade of een licht verhoogde bloeddruk. 

Het belangrijkste advies blijft om loden leidingen te vervangen

Zwangere vrouwen, baby’s die flesvoeding krijgen en kinderen tot en met 7 jaar in woningen met loden leidingen krijgen het advies flessenwater te gebruiken. Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen kunnen tot een bepaalde hoeveelheid kraanwater gebruiken. Als de kraan 8 uur niet gelopen heeft, spoel het water dan ongeveer 2 minuten door voordat u het gebruikt. 

Goed doorspoelen is ook het advies de eerste 3 maanden bij een nieuwe drinkwaterinstallatie in huis. Voor een nieuwe kraan is het advies om die de eerste 3 maanden bij elk gebruik voor consumptie eerst 10 seconden te laten doorlopen.

Meer informatie