U bevindt zich op: Nieuws

Listeriabacteriën in vleeswaren

04 oktober 2019
Vleeswaren in supermarkt

Verschillende supermarktketens roepen vleeswaren terug uit de schappen. In de vleeswaren kan de Listeria-bacterie aanwezig zijn.

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft een lijst gepubliceerd van alle producten die misschien besmet zijn. Consumenten wordt gevraagd de vleeswaren niet te eten, maar terug te brengen naar de supermarkt.

Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Bij gezonde mensen kan de infectie zonder klachten of met milde griepachtige verschijnselen verlopen. Bij zwangere vrouwen en mensen met een verminderde afweer kan de infectie ernstige gevolgen hebben. Op de website van het Voedingscentrum kunt u de belangrijkste vragen over Listeria lezen.

Ik heb een product gegeten dat misschien besmet is met Listeria. Wat moet ik doen?

De kans dat u door een keer een risicoproduct te eten listeria oploopt, is zeer klein. Het is niet nodig om uit voorzorg antibiotica te nemen.
Als u erg ziek bent en koorts heeft, neem dan contact op met de huisarts voor verder onderzoek. Wanneer u geen klachten heeft, is onderzoek niet nodig. 
Meer informatie over zwangerschap en de Listeria-bacterie vindt u bij het RIVM.

Hebt u meer vragen? 

Neem contact op met de GGD, afdeling infectieziektebestrijding.