U bevindt zich op: Nieuws

Limburgers zitten 8-9 uur per dag

23 april 2019
Man zit achter computer

Lang zitten is niet goed voor de gezondheid. Voor het eerst is onderzoek gedaan naar het ‘zitgedrag’ in de 31 Limburgse gemeenten.

Veel en vooral lang zitten is ongezond

Langdurig zitten levert verschillende gezondheidsrisico’s op, ook als iemand voldoende sport of beweegt. Veel zitten gaat samen met een grotere kans op hart-en vaatziekten, overgewicht en obesitas, diabetes type II, mobiliteitsklachten en mentale stoornissen zoals depressies en angststoornissen.

Zitten is een deel van de leefstijl waar pas recent aandacht voor is. Er is daarom nog weinig over bekend. De GGD heeft het ‘zitgedrag’ van de Limburger nu uitvoerig onderzocht. De belangrijkste resultaten:

We zitten vooral veel op het werk en voor de televisie

De tijd die Limburgers zitten is onderzocht door te vragen naar werk, vervoer, vrije tijd, televisie kijken, recreatief gebruik van computer of tablet. Volwassenen (19-64 jaar) zitten gemiddeld 8,8 uur per dag en ouderen (65+) zitten gemiddeld 7,7 uur per dag. In totaal zitten Limburgers (19+) gemiddeld 8,6 uur per dag. Volwassenen zitten het langst tijdens werk, ouderen zitten het langst tijdens televisie kijken.

Onderzoek laat verschillen tussen gemeenten zien

Er is geen verschil tussen de regio’s Noord-, Midden- en Zuid-Limburg in het aantal uren dat de inwoners zitten, maar wel duidelijk een verschil tussen de Limburgse gemeenten. Volwassenen uit de gemeenten Landgraaf en Voerendaal zitten het langst, volwassenen uit de gemeenten Nederweert en Gulpen-Wittem zitten het kortst. Bij ouderen valt op dat men in de gemeenten Heerlen en Venlo het langst zit en in Weert en Simpelveld het kortst.

Maar wat kunnen we er aan doen?

Dat weinig bewegen kan leiden tot gezondheidsklachten is algemeen bekend. Daarom is er bij preventie veel aandacht voor voldoende intensief bewegen. Dat men niet alleen voldoende moet bewegen maar ook niet veel en langdurig moet zitten is veel minder bekend. Een belangrijke eerste stap is de bewustwording dat langdurig zitten ongezond is. Probeer op het werk zitten af te wisselen met staan en bewegen en maak meer gebruik van actieve vormen van vervoer!