U bevindt zich op: Nieuws

‘Koninklijke’ opening van de Groene Loper in Maastricht

29 maart 2018

Vroeger raasde hier het verkeer. Nu wordt het gebied tussen Europaplein en Geusselt stap voor stap teruggegeven aan de Maastrichtenaren en haar bezoekers. Op donderdag 29 maart is zijne Majesteit Koning Willem-Alexander in Maastricht geweest om te vieren dat het verkeerssysteem voor A2 Maastricht, waar 'zijn' tunnel onderdeel van uitmaakt, is afgerond. De Groene Loper werd symbolisch in gebruik genomen.

Het verkeer is in december 2016 al onder de grond ‘verdwenen’ in de 2,3 kilometer lange tunnel. Door het verdwijnen van 80% van het verkeer in de tunnel is de kwaliteit van de leefomgeving in een groot deel van Maastricht-Oost fors verbeterd. Niet alleen is de luchtkwaliteit verbeterd en de geluidsoverlast verminderd, ook is er meer groen en meer ruimte om te bewegen, spelen en ontmoeten.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de Parklaan; een langgerekte bomenlaan met een brede strook voor fietsers en voetgangers bovenop de tunnel. Daarnaast heeft de parklaan één rijstrook in beide richtingen voor autoverkeer en openbaar vervoer. Fietsers en voetgangers krijgen hier volop de ruimte. Door zijn groene en recreatieve karakter, verbindt de parklaan de wijken van Maastricht weer met elkaar. Langs de parklaan komen (deels) nieuwe woningen.

Wilt u meer weten?

Ondertunneling A2 Maastricht en gebiedsontwikkelingGroene Loper