U bevindt zich op: Nieuws

Komt u tussen mei en augustus in de buurt van een eikenboom?

13 mei 2019
Eikenprocessierups op boom

Let dan goed op: het kan zijn dat er nesten van eikenprocessierupsen in de boom zitten

Van de haartjes van deze rupsen kunt u vervelende gezondheidsklachten krijgen, zoals jeukende rode bultjes, geïrriteerde ogen en kriebel in de keel. Vermijd daarom contact met brandharen en voorkom klachten.

Veel eikenbomen zijn eigendom van gemeenten (stedelijk groen) en van provincies (laanbomen langs provinciale wegen). Gemeenten, landgoed-, boom- en terreineigenaren en terrein- en wegbeheerders moeten actief de eikenprocessierups bestrijden. Maar wat als u in uw eigen tuin te maken heeft met eikenbomen met eikenprocessierupsen? Ga niet zelf de rupsen bestrijden, maar huur daar een deskundig bedrijf voor in of vraag daarover advies bij uw gemeente.

Nieuwe website over de eikenprocessierups

Alle informatie over de eikenprocessierups staat vanaf vandaag overzichtelijk bij elkaar. Op de nieuwe landelijke website www.oakie.info vind je informatie over gezondheid, blootstelling voorkomen en wat je kunt doen als je gezondheidsklachten ervaart.

Op de website vind je verschillende folders. Ze gaan over: wat te doen bij overlast, hoe je overlast kunt voorkomen, wat te doen bij gezondheidsklachten en hoe je op een natuurvriendelijke manier de eikenprocessierups kan bestrijden.
Gemeenten kunnen deze folders downloaden en verspreiden binnen hun gemeente. Daarnaast staan er infobladen op voor kindcentra, huisartsen en recreatieterreineigenaren.

Voor vragen over bestrijding van de eikenprocessierups kunt u contact opnemen met uw eigen gemeente. Hebt u vragen over gezondheidsklachten; neem contact op met de GGD.