U bevindt zich op: Nieuws

Kinderen en verantwoord mediagebruik

23 april 2020
Jongen achter laptop

Tijdens corona is dat een hele uitdaging. Tips en advies.

 

Bij veel gezinnen zitten kinderen steeds meer achter het scherm van de televisie, telefoon of tablet. Niet alleen het huiswerk moet nu vaker online gemaakt worden, maar het beeldscherm is ook een ideaal zoethoudertje voor de kinderen. Hoe zorg je juist nu voor verantwoord mediagebruik

Tip 1. Maak afspraken

Bedenk waarvoor iedereen in huis beeldschermen wil gebruiken en maak duidelijke afspraken. Kinderen gebruiken media voor schoolwerk, om contact te houden met vriendjes of opa en oma en voor vermaak. Maar ook veel ouders werken nu noodgedwongen thuis op de computer. 

Hoe lang en waarvoor

Breng structuur aan in de dag en bepaal samen met je kind wanneer en hoe lang zij de laptop, telefoon of tablet mogen gebruiken. Maak hierbij een duidelijk onderscheid tussen mediagebruik voor school en mediagebruik voor andere zaken. 

Kinderen jonger dan 6 jaar

Voor jonge kinderen is dat waarschijnlijk lastig. Zij begrijpen de regels nog niet precies en weten niet wat er van hen wordt verwacht. Ook hebben zij meer moeite met focussen. Het is heel goed om je jonge kind hier bij te helpen en de afspraken te blijven herhalen.

Kinderen vanaf 6 jaar

Met kinderen vanaf ongeveer zes jaar is het gemakkelijker om afspraken te maken. Zij snappen ook beter dat ze nu voor school moeten werken aan opdrachten en lessen. Het helpt kinderen om ze een apart hoekje te geven, met een  eigen tafel of bureau, waar ze hun schooltaken kunnen doen.

Kinderen vanaf 12 jaar

Bij middelbare scholieren is het belangrijk dat ze een goede zithouding aannemen bij thuisonderwijs. Een eigen bureau is ideaal. Een koptelefoon helpt ook als ze met anderen online of telefonisch moeten overleggen.

Tip 2. Kies geschikte media

Op cjg043.nl vind je handige websites & apps om je kind ‘verantwoord’ bezig te houden in tijden van corona. Kies voor apps en spelletjes die aansluiten bij het ontwikkelingsniveau en de interesses van je kind. Er is veel informatie te vinden over de inhoudelijke kwaliteit van spelletjes of films op websites als:

Tip 3. Houd het gezond en voorkom beeldschermverslaving

Houd in de gaten hoe lang en waarvoor kinderen en jongeren media gebruiken. Om de afgesproken tijd in de gaten te houden kun je bijvoorbeeld het alarm op je mobiele telefoon gebruiken.

20-20-2-richtlijn: minder beeldschermgebruik, meer buitenspelen!

Meer beeldschermgebruik heeft ook effect op de ogen van een kind: kinderen kunnen bijziend worden. Met de '20-20-2'-vuistregel worden de risico’s van overmatig beeldschermgebruik bij kinderen zoveel mogelijk tegen gegaan:

  • Na 20 minuten dichtbij kijken
  • 20 seconden in de verte kijken
  • Minimaal 2 uur per dag buiten spelen

Het is ook verstandig om een uur voor het slapen te stoppen met mediagebruik, vanwege de vele prikkels en het blauwe licht, waardoor het in slaap vallen wordt verstoord. Sommige kinderen worden angstig van nieuws over corona. Laat hen er dan niet teveel informatie over opzoeken. Zorg dat ze ook afleiding hebben met leuke spelletjes, samen knutselen, bakken of buitenspelen.