U bevindt zich op: Nieuws

JOGG-Peuter4daagse Zuid-Limburg

07 juni 2021

Bijna 5.500 peuters doen mee en Erben Wennemars gaf het startschot.

In het kader van de Week voor de Gezonde Jeugd gaf Erben Wennemars vandaag in Simpelveld en Voerendaal het startschot van de Zuid-Limburgse Peuter4daagse. De oud-schaatser is ambassadeur van JOGG en The Daily Mile.

Bijna 5500 peuters, 750 pedagogisch medewerkers van 148 kinderopvanglocaties in 16 Zuid-Limburgse gemeenten wandelen mee. Aan het einde van de week krijgen alle peuters gesponsord door ‘De Koninklijke Wandel Bond Nederland regio Limburg’ een welverdiende medaille, JOGG-ambassadeur Ingrid Jansen is daarbij in Stein, Beek en Beekdaelen aanwezig.

De Peuter4daagse is een initiatief van Peuteropvang Heerlen. Het is alweer de vijfde editie van de Heerlense Peuter4daagse en het initiatief is inmiddels overgenomen door heel Zuid-Limburg.

JOGG-Peuter4daagse zet kinderopvang in beweging

Doel van de Peuter4daagse is dat de kinderopvang (tot 4 jaar) in deze week van maandag tot en met vrijdag minimaal 15 minuten per dag met de peuters gaat wandelen.
Zowel peuters als pedagogisch medewerkers bewegen meer en ervaren hoe leuk en makkelijk het is om regelmatig te wandelen. De peuters krijgen het goede voorbeeld en leren in een vroeg stadium hoe wandelen in hun dagelijkse ritme past.

Niet alleen om op een gezond gewicht te blijven, maar ook voor de ontwikkeling van het kind. Voldoende beweging verbetert de lichamelijke groei, maar voldoende en de juiste beweging is ook belangrijk voor de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Bewegen stimuleert de hersenen. Door peuters bewegingsoefeningen te laten doen, leren kinderen onder andere afstand inschatten, begrippen als hoog, laag, ver, dichtbij, ritme, evenwicht en samenwerken. Kortom een goede motoriek is de basis voor de algemene ontwikkeling van een kind.

Integrale samenwerking draagt bij aan succes

Met de JOGG-aanpak maakt Zuid-Limburg de fysieke en sociale leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder. Deze ambitie sluit nauw aan op de ambities van ‘Zuid Springt Eruit’. De JOGG-aanpak draagt ook bij aan het realiseren van de Trendbreuk en is daarom een van de belangrijke pijlers die onder het programma Trendbreuk valt.
Daarnaast laat de Peuter4daagse de kracht zien van de samenwerking tussen 16 Zuid-Limburgse JOGG-gemeenten en JOGG-regisseurs door goede initiatieven op Zuid-Limburgs niveau op te schalen.

De Peuter4daagse is mede mogelijk gemaakt door JOGG, Huis voor de Sport Limburg, GGD Zuid-Limburg en Provincie Limburg.