U bevindt zich op: Nieuws

In oktober preventieve verspreiding van jodiumtabletten

02 oktober 2017

Tussen 10 en 24 oktober 2017 gaat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) preventief jodiumtabletten sturen naar 1,2 miljoen huishoudens in Nederland. De Rijksoverheid vindt het belangrijk dat Nederland goed is voorbereid op een kernongeval. De nationale voorraad jodiumtabletten wordt nu verspreid, zodat de mensen die er baat bij hebben ze al in huis hebben. Bij een kernongeval scheelt dat kostbare tijd. Er is geen acute dreiging van een kernongeval; de kans daarop is erg klein. Kerncentrales moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen.

Wie krijgen jodiumtabletten?

  • Kinderen tot 18 jaar die in een straal van 100 km van een kerncentrale wonen.
  • Mensen tot en met 40 jaar die in een straal van 20 km van een kerncentrale wonen.

Zwangere vrouwen kunnen ter bescherming van hun ongeboren kind vanaf eind oktober jodiumtabletten bij de apotheek of drogist kopen. Ook voor mensen die niet tot de doelgroep behoren zijn de jodiumtabletten na de landelijke verspreiding te koop bij apotheek of drogist.

Waarom krijgt niet iedereen jodiumtabletten?

Ongeboren baby’s en kinderen tot 18 jaar hebben de meeste kans op schildklierkanker door de opname van radioactief jodium. Die kans neemt af naarmate mensen ouder zijn.
Ook geldt: hoe verder van een kerncentrale af, hoe kleiner de kans om bij een kernongeval radioactief jodium binnen te krijgen. Daarom hanteert de overheid een zone tot hemelsbreed 100 kilometer van een kerncentrale.

Hoe worden de jodiumtabletten verspreid?

In een straal van 20-100 km rondom een kerncentrale ontvangen huishoudens met kinderen tot 18 jaar op 3 oktober 2017 een vooraankondiging in hun brievenbus. Tussen 10 en 24 oktober ontvangen zij per post een doosje jodiumtabletten. Alle Zuid-Limburgse gemeenten liggen in het verspreidingsgebied. Zie ook www.jodiumpostcodecheck.nl

Waarvoor zijn jodiumtabletten?

Bij een kernongeval kunnen radioactieve stoffen vrijkomen. Bijvoorbeeld radioactief jodium. Dit kan onder andere via inademing in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Door een jodiumtablet in te nemen, raakt de schildklier verzadigd met ‘gewoon’ jodium. De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op. Het risico op schildklierkanker neemt daardoor af.
De overheid zal duidelijk aangeven wanneer jodiumtabletten moeten worden ingenomen. Dit gebeurt via mobiele telefoon (NL-Alert), internet (www.limburgveilig.nl en www.vrzuidlimburg.nl) en de calamiteitenzender L1.

Jodiumtabletten beschermen alléén tegen de gevolgen van radioactief jodium. Ze bieden geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen die bij een kernongeval kunnen vrijkomen. Daarom kan de overheid ook andere beschermende maatregelen afkondigen, zoals schuilen en maatregelen om te voorkomen dat voedsel dat besmet is met radioactieve stoffen wordt gegeten.

Meer informatie over jodiumtabletten

U kunt op de volgende manieren terecht bij het ministerie van VWS:

Meer informatie over kernongevallen en straling

Meer informatie over de voorbereiding van Limburg op een kernongeval