U bevindt zich op: Nieuws

Hoofdluis vraagt om extra aandacht na vakantieperiode

13 augustus 2019

Aan het begin van het schooljaar en na elke schoolvakantie is hoofdluisbestrijding een belangrijk thema op veel (basis)scholen. Hoofdluis oplopen is gewoon pech hebben. Het heeft niets te maken met vies of schoon haar.

Een hoofdluis gaat in je haar zitten en legt tot wel 6 eitjes per dag in je haar. Voor je het weet zit heel je haar opeens vol kriebelende beestjes. En die beestjes kunnen van het ene hoofd weer heel gemakkelijk naar een ander hoofd wandelen. Het is belangrijk de hoofdluis zo snel mogelijk weg te krijgen en zo verspreiding te voorkomen. 

Zijn hoofdluizen gevaarlijk?

Hoofdluizen kunnen geen ziekten overbrengen. Het is onschadelijk, maar het kan veel jeuk geven. Door krabben kunnen er infecties ontstaan.  Scholen en kinderopvangcentra kunnen de GGD om advies vragen en daarnaast ouders inschakelen bij de bestrijding van hoofdluis. Zo kan een school bijvoorbeeld een ouderwerkgroep instellen die kinderen regelmatig (na elke schoolvakantie) controleert op hoofdluis. Een school kan bovendien zorgen voor een standaardprocedure over hoe om te gaan met hoofdluis.

Meer informatie over dit thema leest u op onze website en op de website van het RIVM