U bevindt zich op: Nieuws

Hey het is oké

14 juni 2018

Maak depresssie bespreekbaar is het onderwerp van de landelijke publiekscampagne ’Hey het is oké’. Mensen met een depressie en hun omgeving vinden het vaak lastig om depressie bespreekbaar te maken. Hierdoor hebben zij vaak het gevoel dat ze er alleen voor staan. Praten over depressie kan hier verandering in brengen. In Nederland hebben zo’n 800.000 mensen een depressie of dagelijks depressieve gedachten. Dat zijn mensen in alle lagen van de bevolking en van alle leeftijden.

Toch is depressie niet vaak het onderwerp van gesprek. Mensen weten er weinig van, vinden het lastig om erop te reageren en weten niet hoe ze iemand met een depressie kunnen helpen. 

Jongeren en depressie

Een depressie is een ziekte die iedereen kan overkomen. Gelukkig is deze ziekte goed te behandelen. Het is wel  belangrijk dat de signalen van een depressie vroeg herkend worden. Veel jongeren hebben last van stemmingswisselingen dat hoort ook bij de (pre)puberteit. Een depressie is iets totaal anders. Een depressie is een serieuze stemmingsstoornis die niet gewoon weer overgaat. Zoek dan hulp.

Heb je vragen over dit onderwerp? Lees de informatie op onze website of neem contact op met het Centrum voor jeugd en gezin in jouw buurt.

Pas bevallen…maar waar is de roze wolk?

In Nederland ontwikkelt jaarlijks 1 op de 8 moeders een depressie na de bevalling.
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vraagt met deze campagne ook aandacht voor postnatale depressie. Staatssecretaris Paul Blokhuis:

'Postnatale depressie is de meest voorkomende aandoening bij pas bevallen vrouwen en kan verstrekkende gevolgen hebben voor moeder, kind en gezin. Het is heel belangrijk dat professionals hier aandacht voor hebben. Maar zeker zo belangrijk is dat net bevallen moeders en hun naasten erover durven te praten. Je bent geen slechte moeder als je niet op een roze wolk zit’.

Kijk eens naar dit videogesprek met een jonge moeder.