U bevindt zich op: Nieuws

Herhaalprik tegen corona

05 oktober 2022

Geboren in 1958 of eerder of valt u onder de griepprikgroep? Maak dan nu een afspraak.

In opdracht van minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is de GGD Zuid Limburg op maandag 19 september gestart met een nieuwe vaccinatieronde tegen het coronavirus. Iedereen van 12 jaar en ouder kan de herhaalprik krijgen om de bescherming tegen ernstige ziekte door corona op peil te houden. Mensen met een hoger medisch risico, zorgmedewerkers met direct patiënten- of cliëntencontact en 60-plussers krijgen als eerste een uitnodiging van het RIVM. Daarna – gefaseerd van oud naar jong – wordt iedereen van 12 jaar en ouder uitgenodigd.

Ben ik aan de beurt?

De volgende groepen kunnen een afspraak maken voor de herhaalprik. Zij hoeven niet te wachten op een uitnodiging:

  • Mensen die geboren zijn in 1958 of eerder. Online via planjeprik.nl of telefonisch via 088 880 5005.
  • Iedereen van 12 t/m 59 jaar die normaal de griepprik krijgt.
    Dat kan online via coronaherhaalprik.nl of telefonisch via 088 880 5005. Let op: voor 12 t/m 15-jarigen kan dat alleen telefonisch. 

Waarom de herhaalprik?

COVID-19-vaccins beschermen tegen ernstige ziekte na een coronabesmetting. Iedereen die gevaccineerd is (basisserie + minstens 1 herhaalprik), loopt veel minder kans om nog ernstig ziek te worden, in het ziekenhuis opgenomen te worden of te overlijden. Maar na een aantal maanden neemt de bescherming tegen het coronavirus af. Een herhaalprik zorgt ervoor dat deze bescherming versterkt wordt. Dit is nodig omdat het coronavirus in het najaar en de winter kan opleven. Hoe meer mensen de prik halen, hoe beter een opleving kan worden afgeremd. Hierdoor beschermen we niet alleen onszelf tegen de (langdurige) gevolgen van corona, maar helpen we ook te voorkomen dat de zorg het te druk krijgt en helpen we de samenleving open te houden.

Vernieuwd vaccin

Voor de herhaalprik wordt het vernieuwde mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer en Moderna gebruikt. Deze vaccins beschermen tegen zowel de oorspronkelijke COVID-variant als tegen een bepaald type van de Omikron-variant. De mogelijke bijwerkingen zijn dezelfde.

Op afspraak

U kunt de herhaalprik alleen op afspraak halen. Vrije inloop is vanaf 19 september niet meer mogelijk, ook niet voor de eerste, tweede of andere herhaalprik. Maak na ontvangst van de uitnodiging bij voorkeur online een afspraak. Let op: er moet minimaal 3 maanden tussen de laatste coronavaccinatie of -besmetting zitten.

Vaccinatielocaties

U kunt op afspraak terecht op onze huidige vaccinatielocaties in Geleen, Heerlen of Maastricht. Zij zijn dagelijks geopend van 08.00-22.00 uur.