U bevindt zich op: Nieuws

Griep in Nederland

13 februari 2020
meisje met griep

In Nederland heerst de griep. Landelijk is sprake van een milde epidemie.

Hoe verspreidt het virus zich?

De virussen die griep en verkoudheid veroorzaken, zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Ze worden door praten, hoesten of niezen verspreid. De kans op besmetting is vooral groot in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, zoals in een trein of bus, op school of kinderdagverblijf. Virussen worden ook overgedragen via handen, bijvoorbeeld als iemand u een hand geeft, of via voorwerpen zoals deurknoppen en speelgoed.

Verklein de kans op besmetting

De onderstaande maatregelen verkleinen de kans dat u besmet wordt of dat u griep of verkoudheid aan anderen overdraagt. Leer de maatregelen ook aan kinderen.

  • Houd uw elleboog voor uw mond als u niest of hoest. Nies of hoest niet in de richting van een ander; 
  • Was regelmatig uw handen met water en (vloeibare) zeep, zeker voor het eten en na het hoesten, niezen of snuiten. Droog daarna goed uw handen;
  • Gebruik bij voorkeur papieren zakdoeken, tissues of handdoekjes en gebruik ze éénmalig. Gooi ze na gebruik in de vuilnisbak;
  • Maak voorwerpen zoals deurknoppen vaak schoon. Was ook regelmatig beddengoed en stoffen speelgoed op 60°C;
  • Ventileer woon- en slaapruimten. Laat ventilatieroosters altijd iets open, of zet het raam op een kier (met anti-inbraakstang of slot).

Wie uiteindelijk wel ziek wordt en wie niet, is afhankelijk van de lichamelijke weerstand. Een goede conditie kan helpen om de griep te voorkomen. De griepprik ook.

Meer informatie