U bevindt zich op: Nieuws

Gratis kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

29 november 2019
Foto van zwangere vrouw

Vanaf 16 december wordt deze vaccinatie geregeld via het Rijksvaccinatie-programma.

Dat betekent dat als u zwanger bent, u vanaf 16 december een gratis vaccinatie tegen kinkhoest kunt krijgen. Daarmee beschermt u uzelf en uw kindje. Omdat u deze prik het beste vlak na de 22 weken van uw zwangerschap krijgt, heet deze prik ook wel de 22-wekenprik. Meer informatie over deze vaccinatie vindt u op 22wekenprik.nl.

Hier vindt u ook de telefoonnummers die u kunt bellen om een afspraak te maken in uw regio voor de 22-wekenprik. In december gaan zwangere vrouwen die 30 weken of langer zwanger zijn, voor. Bent u nog geen 30 weken zwanger? Dan krijgt u een afspraak in januari.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk is voor jonge baby's die nog niet zijn gevaccineerd of nog onvoldoende prikken hebben gehad. Een goede manier om pasgeboren baby's tegen kinkhoest te beschermen is door het vaccineren van zwangere vrouwen. De bescherming die een moeder opbouwt door de vaccinatie tijdens de zwangerschap, geeft ze door aan het kind. Op deze manier worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn.

Meer informatie