U bevindt zich op: Nieuws

GGD Gezondheidspanel: Vrijwilligerswerk

28 juli 2022
Foto: Julia M Cameron, pexels.com

De meeste mensen doen het omdat ze gevraagd zijn.

Elke dag zetten veel mensen zich in als vrijwilliger. Vaak binnen een vereniging, school of binnen de zorg. Wist u dat het doen van vrijwilligerswerk je gezondheid versterkt en zelfs beschermt tegen achteruitgang en dementie op latere leeftijd?

Waarom doen mensen vrijwilligerswerk?

We hebben het GGD Gezondheidspanel bevraagd over vrijwilligerswerk. Aan dit onderzoek deden 6165 panelleden mee. Meer dan een derde van de panelleden is actief als vrijwilliger. Zij gaven antwoord op vragen als: doe je vrijwilligerswerk? Wat betekent dit voor je? Sommige mensen overwegen het, anderen hebben er nog nooit over nagedacht.

Opvallend is dat de meeste panelleden vrijwilligerswerk doen, omdat ze daarvoor gevraagd werden. Ook omdat het leuk en belangrijk is en je nieuwe mensen ontmoet of nieuw vaardigheden leert. Vrijwilligers zijn vooral actief binnen een sportclub of culturele vereniging, voor de wijk of in de zorg. De panelleden maakten nauwelijks gebruik van een vrijwilligerscentrale of vacaturebank.

Opvallendste resultaten in factsheet

De factsheet Vrijwilligerswerk laat de opvallendste resultaten zien uit het onderzoek. Bijvoorbeeld dat deelnemers die niét actief zijn als vrijwilliger, maar daar wel voor openstaan, het liefs aan de slag gaan in de buurt, de zorg of bij een club met gedeelde interesse/hobby. Anderen geven aan dat ze nog niet zijn gevraagd of niet weten waar te beginnen. 

Wilt u als vrijwilliger deelnemen aan het Gezondheidspanel van de GGD Zuid Limburg kijk dan op deze pagina voor meer informatie. U vindt hier ook de eerdere  factsheets.