U bevindt zich op: Nieuws

Gezond op reis

20 juni 2019
Parasol aan zee

De komende weken gaan miljoenen Nederlanders op vakantie in binnen- en buitenland. Ga goed voorbereid op reis.

Gaat u naar een (sub)tropische bestemming dan is een goede voorbereiding heel belangrijk. Check altijd of er voor uw bestemming reisvaccinaties nodig zijn. Bent u zwanger of wilt u zwanger worden, lees dan zeker de adviezen in verband met het zikavirus.

Mazelen

Ook minder verre bestemmingen kunnen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. In een aantal Europese landen zijn nu uitbraken van mazelen. In Roemenië, Oekraïne en Noord-Macedonië zijn op dit moment grote mazelenuitbraken. Als u naar deze landen reist, adviseren wij u zich altijd tegen mazelen te beschermen. Daarnaast zijn er kleine mazelenuitbraken in een aantal andere Europese landen. Op dit moment zijn dat: Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Frankrijk, Bulgarije, Litouwen, Bosnië-Herzegovina en de joods-orthodoxe gemeenschap in Londen. Wanneer u op vakantie naar deze landen gaat én bij familie of vrienden thuis logeert, zorg dan dat u beschermd bent tegen mazelen.

Volwassenen en kinderen ouder dan 14 maanden die volgens het Rijksvaccinatieprogramma zijn gevaccineerd óf ooit mazelen hebben doorgemaakt, zijn beschermd. Anderen adviseren wij om zich te laten vaccineren voorafgaand aan de reis. Jonge kinderen kunt u, in overleg met het consultatiebureau, vervroegd laten vaccineren tegen mazelen. Volwassenen kunnen voor een vaccinatie tegen mazelen (BMR-vaccinatie) terecht bij de huisarts of Ease Travel Clinic.

Natuurlijk wilt u gewoon kunnen genieten van uw reis. Hou daarom rekening met de omstandigheden in het land waar u bent. Neem maatregelen bij  hitte en zorg ervoor dat u veilig eet op vakantie. Zo blijft u gezond op vakjantie  en komt u ook weer gezond thuis.

Voor het eerst alleen op reis

Veel jongeren gaan na hun examens voor het eerst alleen op pad en kiezen daarbij soms ook verre bestemmingen. De combinatie van zon, alcohol en drugs én de ontspannen sfeer zorgt er soms voor dat je meer risico’s neemt en verhoogt je kans op een soa. Wees voorbereid en neem condooms mee op reis.