U bevindt zich op: Nieuws

Gezond lunchen op school

03 april 2019
Zilveren en gouden schaal gezonde schoolkantine

Op 16 april is het de Dag van de Gezonde Schoolkantine. Ook Limburgse scholen gaan voor zilver en goud!

Het Voedingscentrum vraagt met deze dag extra aandacht voor gezondere voeding op scholen. De dag wordt feestelijk afgetrapt door staatssecretaris Blokhuis van het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Waarom is de schoolkantine zo belangrijk?

De school geeft het goede voorbeeld als jongeren in de kantine vooral gezonde dingen kunnen kopen. Zo leren ze voor nu én later gezonde keuzes te maken. Scholen die voldoen aan de eisen voor een gezonde Schoolkantine krijgen die dag van de 'Schoolkantine Brigadiers' een zilveren of gouden Schoolkantine Schaal. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt bekend hoeveel scholen bezig zijn met het realiseren van een gezondere schoolkantine en hoe de voedselomgeving van scholen eruitziet. Ook Limburgse scholen kregen in de afgelopen jaren zilver en goud voor hun kantine.  

Wat kunt u, als ouder, doen?

Als ouder speelt u een belangrijke rol in de keuzes van uw kind. Wat kunt u thuis doen en wat vindt uw puber daarvan? Heeft de school van uw kind al een gezonde schoolkantine? Het Voedingscentrum geeft tips over gezond eten en over het maken van afspraken met uw puber.

GGD Zuid Limburg adviseert scholen

De Gezonde School-adviseurs van de GGD ondersteunen samen met de Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum scholen bij het realiseren van een gezonde(re) kantine. Ze adviseren scholen bij de stappen die ze kunnen nemen en hoe ze beleid kunnen  opstellen. Bovendien kan de Gezonde School-adviseur een rol spelen bij de gesprekken met de cateraar over een gezonder aanbod.