U bevindt zich op: Nieuws

Geen handen schudden is makkelijk, voldoende afstand houden niet!

14 mei 2020
Tekening over naleven coronamaatregelen

Resultaten van een onderzoek

Op 15 maart zijn er vanwege het coronavirus diverse gedragsmaatregelen door onze regering ingesteld. Deze regels moeten er voor zorgen dat het coronavirus zo min mogelijk wordt overgedragen. Dit vraagt veel van de mensen en heeft allerlei gevolgen. De GGD Zuid Limburg heeft meegedaan aan een landelijk onderzoek om de gevolgen daarvan te onderzoeken. Het onderzoek is eind april uitgevoerd samen met het RIVM en alle andere GGD’en. Hoe gaat het met de inwoners in Zuid-Limburg? Lukt het om de gedragsmaatregelen op te volgen? En hoe staat het met het draagvlak voor deze maatregelen? 

Resultaten

Bijna 5.500 Zuid-Limburgers hebben meegedaan aan het onderzoek. De belangrijkste resultaten staan in een factsheet (PDF, 175 kB). Wat als eerste opvalt is dat er weinig verschil is tussen inwoners van Zuid-Limburg en Nederland. Sommige adviezen zijn door de meesten makkelijk op te volgen: zoals geen handen schudden en thuis blijven bij verkoudheid. Andere maatregelen blijken moeilijker om op te volgen, zoals zoveel mogelijk thuisblijven en niet op bezoek gaan bij 70-plussers. 

Afstand houden is niet altijd makkelijk, vooral niet bij buitenshuis werken en bij boodschappen doen. Het valt op dat een klein deel van onze inwoners denkt waarschijnlijk zelf besmet te raken met het virus (14%). Bijna iedereen vindt het erg om anderen te besmetten. Soms zijn er kleine verschillen tussen onze regio en Nederland; 1,5 meter afstand houden vinden we in Zuid-Limburg makkelijker dan gemiddeld in Nederland. 
Er is een duidelijke negatieve invloed op het mentaal welbevinden van de inwoners, men is vaker angstig, somber, gestrest, eenzaam en men heeft vaker slaapproblemen. Bij de leefstijl valt vooral op dat men minder beweegt dan voor de coronacrisis. 
Bijna 7 op de 10 inwoners heeft vertrouwen in de aanpak van onze overheid. Veel mensen praten daarover met anderen. Men denkt wel dat het op de langere duur moeilijker wordt om de gedragsadviezen te volgen. Dit geldt vooral voor het beperken van bezoek, het niet bezoeken van kwetsbare personen en reizen naar het buitenland. 

Aandachtpunten

Er zijn twee aandachtpunten bij de gedragsmaatregelen: voldoende afstand houden bij het boodschappen doen en voldoende afstand houden op het werk. Activiteiten waarbij lichaamsbeweging wordt gevraagd zijn sterk afgenomen, denk hierbij aan sporten, het woonwerkverkeer en recreatie. Het is belangrijk dat we dit vervangen door andere lichaamsactiviteiten, zoals wandelen, fietsen of fitness in huis.