U bevindt zich op: Nieuws

Extra ambulancepost in Landgraaf

12 april 2018

De ambulancedienst van de GGD Zuid Limburg heeft in april een extra post geopend in Landgraaf. Hierdoor zullen de aanrijtijden in Brunssum, Kerkrade en Landgraaf naar verwachting verder verbeteren. Dit betekent dat de inwoners van deze delen van Parkstad in spoedgevallen sneller kunnen rekenen op ambulancezorg.

Al enkele jaren behoort de ambulancedienst van de GGD Zuid Limburg tot de best presterende ambulancediensten in Nederland als het om spoedritten gaat. Ook in 2017 voldeed Zuid-Limburg aan de norm om bij 95% van de spoedritten in de regio binnen 15 minuten ter plaatse te zijn. Maar in het belang van de patiënten gaan de ambities verder dan de landelijke norm. “We werken eraan om de 95%-norm in elke gemeente te halen”, vertelt Joop Deriks, unithoofd van de post Landgraaf. “In delen van de gemeenten Brunssum, Kerkrade en Landgraaf zaten we er net onder. Op grond van metingen en ervaring verwachten we ook hier dankzij de nieuwe post de norm te halen. Metingen zullen uitwijzen of dit daadwerkelijk het geval zal zijn.”

Continu op de weg

De ligging van een ambulancepost is cruciaal om in spoedgevallen zo snel mogelijk hulp te kunnen verlenen. De nieuwe ambulancepost ligt aan de Reeweg in de Landgraafse wijk Abdissenbosch. Vlak bij de Buitenring. Er staan vijf ambulances. De andere posten in Zuid-Limburg liggen in Heerlen, Sittard-Geleen, Maastricht en Gulpen-Wittem. En er worden dagelijks uit voorzorg ambulances op strategische plekken neergezet.
Daarnaast werkt de Zuid-Limburgse ambulancedienst met dynamische paraatheid. Dat wil zeggen dat een ambulance na een inzet niet altijd terugkeert naar de post, maar zo nodig op de weg blijft. Bij een spoedinzet wordt de dichtstbijzijnde ambulance gestuurd, ongeacht van welke standplaats deze is. Dat levert tijdwinst op, omdat de hulpverleners al in de ambulance zitten en dichter in de buurt zijn van de hulpvrager.

157 ritten per dag

Ambulancezorg is in Nederland zeer goed geregeld. De hulpverleners op de ambulance zijn echte specialisten in hun vakgebied. Cliënten merken dat. Zij zijn zeer positief over de dienstverlening. In een recent klanttevredenheidsonderzoek krijgt Zuid-Limburg een 9,3. Het is de ambitie van de ambulancedienst in Zuid-Limburg om deze hoge kwaliteit van dienstverlening te handhaven, ondanks een continue stijging van het aantal ritten. Dat aantal ligt nu op 57.500 per jaar ofwel gemiddeld 157 ritten per dag.